Demariopiskelijat Ylelle: Prostituutio lailliseksi

Sosialidemokraattiset opiskelijat (SONK) haluavat parantaa seksityöläisten asemaa laillistamalla prostituution.

”Uskomme, että seksityön laillistamisen kautta pystyisimme purkamaan seksityöhön yhdistettyjä stigmoja ja puuttumaan ihmiskauppaan paremmin. Sitä kautta seksityöläiset saisivat myös mahdollisuuden kuulua työsuojelulain piiriin”, SONK:n liittohallituksen jäsen Hanna Huumonen sanoi Ylelle.

Huumosen mukaan nykyinen lainsäädäntö vaikeuttaa monin tavoin seksityötä ja tekee siitä paljon vaarallisempaa. Laillisesta seksityöstä tulisi myös verotuloja.

”Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että seksityöntekijöitä kohtaan oli tehty paljon väkivaltaa ja etenkin raiskauksia. Järkyttävää on, että ainuttakaan raiskaajaa ei tuomittu. On pelottavaa, että seksityöläisillä ei ole minkäänlaista suojaa lain edessä.”

Seksityöläisille suunnatun Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen yhtyy Huumosen käsitykseen.

”Nykyisessä lainsäädännössä seksityöläiselle on varattu ainoastaan uhrin asema. Heillä on hyvin vähän oikeuksia”, Kauppinen toteaa.

Kauppisen mielestä mahdollinen laillistaminen olisi tehtävä tarkasti. Se tarkoittaisi joko bordellilupien myöntämistä ja luvanhaltijoiden valvontaa taikka dekriminalisointia.

Kauppisen mukaan bordelliluvat johtavat kuitenkin usein siihen, että hämärät markkinat säilyvät edelleen. Seksityöläisten parissa kannatetaankin dekriminalisointia.

Seksin myyminen on tällä hetkellä Suomessa sallittua muualla paitsi julkisilla paikoilla. Seksin ostaminen on sallittua täysi-ikäiseltä, ellei hän ole ihmiskaupan tai parituksen uhri. Oikeusministeriö haluaisi kuitenkin tiukentaa sääntelyä niin, että seksin osto olisi rangaistavaa myös tuottamuksellisena eli silloin, kun ostajalla on ollut syytä epäillä paritusta tai ihmiskauppaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt