Demarinuorten puheenjohtaja pitää UPI:n selvitystä asiallisena kuvauksena Venäjästä

Mikkel Näkkäläjärven mielestä intomielisimmät osallistujat vaikeuttavat ulkopolitiikan keskustelua.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi syyttää kokoomusnuorten puheenjohtajaa Daniel Sazonovia ”leimakirveen heittelystä”.

– Järkevälle ja tasapainoiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelulle olisi tilausta. Sitä vaikeuttaa kaikista intomielisimmät keskustelijat, joista osalle erimielinen on välittömästi Nato-haukka ja toisille suomettunut tuulahdus 70-luvulta. Sazonov osoittaa, ettei hänelle asialla ole niin väliä, kunhan pääsee moralisoimaan, Näkkäläjärvi toteaa Verkkouutisille toimittamassaan kannanotossa.

Hän vastaa Daniel Sazonovin Verkkouutisten blogikirjoitukseen. Hän käsitteli siinä Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Venäjä-raportin herättämää keskustelua.

Sazonovin mukaan Näkkäläjärven ja keskustanuorten puheenjohtajan Hilkka Kempin ulkopolitiikan kantoihin kuuluu Naton vieroksuminen, kritiikki Yhdysvaltojen kasvaneelle aktiivisuudelle Itämerellä ja usko ”illuusioihin pohjoismaisesta yhteistyöstä”.

”Vaikka kyseessä olivat puolueiden nuorisoliittojen johtajat, oli kuin keskustelua olisi käynyt paatuneiden 70-luvun demari- ja keskustavaikuttajien kanssa”, Sazonov totesi.

”Ehkä huolestuttavinta onkin, että jälleen heränneet pelkopolitiikan ja kumartelupolitiikan anttilat ja tuomiojat ovat paaluttaneet ajatusmallinsa niin syvälle, että myös puolueiden nuorisosiivet ovat ne ostaneet”, hän jatkoi.

Mikkel Näkkäläjärven mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätavoitteena on oltava turvallisuuden lisääminen.

– Paikallaan onkin kysyä, lisäisikö Suomen Nato-jäsenyys riskiä joutua konfliktin osapuoleksi vai vähentäisikö se sitä. Kysymyksen Nato-jäsenyydestä onkin perustuttava tieteeseen ja tosiasioihin, aivan kuten muunkin ulko- ja turvallisuuspoliittisen analyysin. Tarvittaessa on kyettävä tilanteen muuttuessa myös muuttamaan johtopäätöksiään, hän sanoo.

Näkkäläjärvi luonnehtii UPI:n selvitystä asialliseksi kuvaukseksi Venäjän tilasta. Hän toteaa Suomen turvallisuusympäristön muuttuneen ja informaatiovaikuttamisen voimistuneen.

– Selvitys antaa hyvän pohjan keskustelun jatkamiselle. Toivottavasti sitä jatketaankin järkipohjalta asia-argumentein. Halpa populismi ja leimakirveen heiluttelu ovat helppojen irtopisteiden tie, mutta eivät edistä Suomen turvallisuutta.

Demarinuorten puheenjohtaja kehottaa Daniel Sazonovia pohtimaan, onko hän osa ongelmaa vai ratkaisua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt