Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Demarinuoret leikkaisi EU:n maataloustukia ja korottaisi jäsenmaksuja

Demarinuoret vaatii Brexitin aiheuttaman EU:n rahoitusvajeen paikkaamista maataloustukien karsimisella ja jäsenmaksujen korotuksilla.

EU-komissio antaa toukokuussa esityksensä vuosien 2021-2027 budjettiraameiksi. Brexit jättää EU:n noin 160 miljardin euron budjettiin yli kymmenen miljardin euron vajeen.

– Brexitin myötä EU:n rahoitukseen jää iso lovi. Tätä vajetta ei voi paikata koskematta maataloustukiin ja nostamatta jäsenvaltioiden jäsenmaksuja. Maatalouteen lapetaan EU-budjetista noin 40 prosenttia. Jos emme ole valmiita tinkimään maataloustuista ja korottamaan jäsenmaksuja, iskee Brexit todennäköisesti tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, Erasmus+-ohjelmaan, nuoriin ja turvallisuuteen, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.

Hänen mielestään unionia on kehitettävä ja uudistettava jatkossakin.

– Iso-Britannian lähtö ei saa tarkoittaa sitä, että lyömme hanskat tiskiin kaiken EU:n kehittämisen suhteen. Meidän sukupolvellemme EU on tärkeä yhteisö ja eurooppalaisuus keskeinen osa identiteettiä, mutta keskustelua EU:sta on hallinnut vuodesta 2008 alkanut kriisipuhe. Tuleviin kriiseihin voidaan varautua vain ja ainoastaan panostamalla EU:n tulevaisuuteen, Näkkäläjärvi sanoo.

Hänen mukaansa se ei tapahdu toivomalla parasta, vaan vaatii asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen.

– Koulutus, nuoret ja opiskelijavaihdot ovat asioita, joista ei ole varaa tinkiä euroakaan, Näkkäläjärvi sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt