Demarimeppi Jehovan todistajien vainosta: Koteja tuhopoltettu Venäjällä

Demarimeppi Liisa Jaakonsaari teki kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle Jehovan todistajien vainosta Venäjällä.

– Vaikka Venäjällä on lain mukaan uskonnonvapaus, ovat Jehovan todistajat nyt vainottuja uskonnollisen suuntautumisensa tähden. Tilanne on äärimmäisen kriittinen. Euroopan tulee tuomita Venäjän ihmisoikeuksia ja uskonnonvapautta rajoittavat toimet, toteaa Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari (sd.) tiedotteessaan.

Jaakonsaaren kertoo Venäjän korkeimman oikeuden hyväksyneen 20.4.2017 vaatimuksen, jonka mukaan Jehovan todistajien uskonnollinen järjestö tulisi julistaa ”ääriliikehdinnäksi” sekä yhteisön toiminta kieltää ja lakkauttaa. Paikallisten mukaan Jehovan todistajat ovat siten Venäjällä vainottu ihmisryhmä.

– Olen saanut useita huolestuneita viestejä Venäjältä ja Suomesta. Monien omaisuus on takavarikoitu, uskonnolliset kokoontumiset kielletty ja jopa koteja tuhopoltettu. Ulkomailla asuvat Jehovan todistajat eivät uskalla enää matkustaa Venäjälle, koska pelkäävät vangitsemista, sanoo Jaakonsaari.

Venäjän korkeimman oikeuden kolmihenkinen paneeli kuulee maanantaina 17.7.2017 Jehovan todistajien valituksen korkeimman oikeuden 20.4.2017 tekemän kielteisen ratkaisun johdosta. Jehovan todistajien tavoitteena on kumota päätös ja saada jatkaa uskonnon harjoittamistaan rauhanomaisesti Venäjällä.

Jaakonsaari korostaa, kuinka tanskalainen EU-kansalainen Dennis Christensen pidätettiin 25.5.2017 Jehovan todistajien uskonnollisessa kokouksessa ja hän on yhä tutkintavankeudessa Venäjällä.

Jaakonsaaren mukaan Christensen on ensimmäinen Jehovan todistaja, joka on pidätetty uskonnollisen vakaumuksen vuoksi Venäjällä Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeen.

Jaakonsaari muistuttaa, että Venäjällä on noin 170 000 Jehovan todistajaa yli 2000 seurakunnassa eli osastossa.

EU-komissio vastaa Jaakonsaaren kirjalliseen kysymykseen seuraavan kuuden viikon aikana.

Kommentit