Pohjoismaiden lippuja. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Danske Bank: Suomen kehitys poikkeaa pohjoismaista

Pankki ennustaa ensi vuodelle pohjoismaihin Ruotsia lukuun ottamatta hiipuvaa talouskasvua, ja Suomessa kasvu on hitainta.

Suomen talous kehittyy muista Pohjoismaista poikkeavalla tavalla, ennustaa Danske Bank Nordic Outlook -katsauksessa. Viime vuonna Suomessa talous kasvoi vielä kärkivauhtia, mutta uusissa ennusteissa ero muihin Pohjoismaihin kasvaa erityisesti ensi vuonna.

Danske Bankin pohjoismaiset ekonomistit ennustavat Suomeen ensi vuodeksi 1,0 prosentin talouskasvua, kun Norjassa kasvua on 2,3 prosenttia, Tanskassa 1,6 ja Ruotsissa 1,5 prosenttia. Ekonomistit ennustavat ensi vuodelle Ruotsia lukuun ottamatta hiipuvaa talouskasvua.

Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki selittää Suomen heikkoutta ikärakenteella ja säästämisen kasvulla.

– Suomi on saavuttamassa normaalin potentiaalisen kasvuvauhdin, joka on väestön ikärakenteen takia matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi suomalaiset kuluttajat näyttävät lisänneen säästämistä, mikä onkin ollut muita Pohjoismaita vähäisempää, Kuopamäki kertoo pankin tiedotteessa.’

Danske Bankin tuore suhdannekatsaus alensi Suomen talouden kuluvan vuoden kasvuennustetta 1,7 prosentista 1,3 prosenttiin.

Viennin kasvua ovat pitäneet yllä Suomessa laivatoimitukset, Tanskassa lääketeollisuus ja tuulivoimalat, Ruotsissa palvelujen vienti ja Norjassa öljyyn liittyvät investoinnit.

Pankki kuitenkin muistuttaa, että maailman ja erityisesti Euroopan taloudet ovat heikentyneet viime vuoden puolivälistä Saksan teollisuuden, kauppasotaan liittyvän poliittisen epävarmuuden, brexitin ja Italian talousvaikeuksien myötä.

Pohjoismaat ovat pieniä avoimia talouksia, jotka ovat hyvin riippuvaisia kansainvälisestä kehityksestä.

– Uskomme, että matalampi kasvu näkyy pian myös pohjoismaalaisia talouksia kuvaavassa datassa, mutta paikallisen kehityksen vaimentamana tai voimistama, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt