Brexitin vastustajat osoittivat mieltään Newcastlessa maaliskuussa. LEHTIKUVA / AFP

Danske Bank ennustaa Britannialle jatkoaikaa

EU-johtajien arvellaan myöntävän hyvin todennäköisesti jatkoajan Britannian EU-erolle.

Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahdin mukaan Iso-Britannia päätyy todennäköisemmin sopimukseen EU:n kanssa jatkoajan myöntämisen jälkeen.

Alkuperäisen aikataulun mukaan Iso-Britannian piti erota EU:sta viimeistään 29.3. eli 10 päivän kuluttua. Viime viikolla brexit-sopimus kaatui odotetusti Iso-Britannian parlamentin alahuoneessa. Myöskään sopimukseton brexit ei kelvannut, eikä sopimusratkaisu ilman lisäaikaa ole enää mahdollinen.

Ahti ei usko, että Iso-Britannian alahuone äänestää sopimuksesta vielä ennen EU:n huippukokousta. EU-johtajat ovat koolla torstaina ja perjantaina.

– EU:n pitää hyväksyä Iso-Britannian ehdottama jatkoaika yksimielisesti. Uskomme, että EU-johtajat myöntävät hyvin todennäköisesti jatkoajan kokouksessa, Ahti arvioi tiedotteessa.

Danske Bankin ennusteessa EU:n kielteisen päätöksen todennäköisyys on vain 10 prosenttia.

Lisäksi Danske Bankin ennusteessa lyhyt 3-6 kuukauden mittainen jatkoaika on epätodennäköisempi kuin pitkä jatkoaika, joka olisi 6-21 kuukautta.

– Pitkä jatkoaika tarkoittaisi kuitenkin huvittavaa tilannetta Isolle-Britannialle, sillä maa joutuisi valmistautumaan vielä yksiin EU-vaaleihin. Pitkä jatko neuvotteluille tarkoittaisi myös sitä, että yrityksiä koskeva epävarmuus tulisi jatkumaan vielä kauan, Ahti huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt