Mitä Venäjä haluaa Euroopalta vastineeksi Sputnik-rokotteesta?- LEHTIKUVA / AFP

CNN: Venäjä repii Eurooppaa – mitä tehdä Vladimir Putinin tarjoukselle?

Osa EU-maista suhtautuu myötämielisemmin venäläisrokotteeseen kuin toiset.

CNN kirjoittaa, että Euroopan oman rokoteohjelman epäonnistuminen on antanut Venäjälle mahdollisuuden sekoittaa EU-maiden yhteistä linjaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat aiemmin tällä viikolla Sputnik V-rokotteesta. Kreml on pyrkinyt esittämään keskustelun kuin Sputnik V-rokotteen käyttöönotto EU:ssa olisi askeleen lähempänä.

Kremlin ”spinnauksesta” ovat huolissaan esimerkiksi Puola ja Baltian maat, jotka katsovat rokotteen olevan vain Venäjän pahantahtoinen keino jakaa EU:ta ja sen liittolaisia. Ne ovatkin ilmoittaneet, etteivät aio käyttää kuin Euroopan lääkeviraston hyväksymiä rokotteita. Muutkin EU-maat ovat skeptisiä siitä, mitkä Venäjän tarkoitusperät asiassa oikein ovat ja mitä se haluaa vastineeksi.

Sen sijaan Unkari ja Slovakia ovat jo yhdessä tilanneet 4 miljoonaa annosta Sputnik-rokotetta. Ensimmäiset tilaukset ovatkin jo saapuneet Slovakiaan. Myös Itävalta on valmis esittämään tilauksensa ja Italia käy Moskovan kanssa asiasta keskusteluja.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sanoi olevansa ”hyvin iloinen” voivansa pian esittää tilauksensa Moskovalle. Liettuan pääministeri Ingrida Šimonytė taas huomautti:

-Putin ei välitä käyttää rokotetta Venäjän kansan hyväksi — hän tarjoaa sitä muulle maailmalle jälleen eräänä hybridiaseenaan hajottaakseen ja hallitakseen. — Vaikka Putin on ollut halukas saamaan rokotetta maailmalle, ei enemmistö venäläisistä ole kotimaassaan ollut halukkaita sitä ottamaan.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt