Videonjakosovellus TikTok on noussut julkiseen keskustekuun siihen liittyvien tietoturvakysymysten vuoksi. LEHTIKUVA / AFP Manjunath Kiran

CNN: Uusi maailmansota pakottaa valitsemaan USA:n tai Kiinan

Viime aikoina jakoja maailmassa on aiheuttanut videonjakosovellus TikTok.

Uusi teknologian maailmansota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä pakottaa myös muita valitsemaan puolensa, kirjoittaa CNN analyysissaan.

– Vaikutelmani on, että teknologiayritykset ovat vasta nyt heräämässä siihen faktaan, että elämä tulevaisuudessa tulee olemaan paljon vähemmän globalisoitunutta. Ne tulevat todella olemaan dilemman kärjessä, sanoo Michael Witt, strategian ja kansainvälisen bisneksen vanhempi apulaisprofessori INSEAD:ssa, kansainvälisen bisneksen koulussa.

Poliittisen riskin arviointeja tekevä konsulttiyritys The Eurasia Groupin analyytikoiden mukaan maailmaan on syntymässä “uusi virtuaalinen Berliinin muuri”, joka pakottaa maailman talouksia valitsemaan puolensa.

Jännitteiden vuoksi teknologiayritysten rooli on muuttunut. Maat näkevät teknologiayritykset yhä enemmän ”kansallisen sektorin, ei globaaleina toimijoina”, Yalen yliopiston USA-Kiina suhteisiin ja cyber-turvallisuuteen perehtynyt Samm Sacks toteaa.

Yhdysvallat ja Kiina kilpailevat teknologian osalta esimerkiksi paljon keskustelua herättäneistä 5G-mobiiliverkoista.

Yhtenä viimeaikaisena esimerkkinä on myös Intian ilmoitus kiinalaissovellus TikTokin kieltämisestä Intiassa maiden rajaselkkauksen jälkeen. Nyt myös USA on kertonut harkitsevansa sovelluksen kieltämistä, koska pitää sitä uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt