Citykaneja kuvattuna Töölönlahdella Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Citykaneissa leviää tappava sairaus

Kaniinien verenvuotokuumetauti todettu nyt rusakossa.

Helsingissä sairauden takia lopetetussa rusakonpoikasessa (Lepus europaeus) on todettu kaniinien verenvuotokuumetauti RHD eli Rabbit Hemorragic Disease. Ruokaviraston mukaan nyt todettu tapaus on ensimmäinen Suomessa todettu RHD-tapaus muussa lajissa kuin kaniineissa.

Kaniinien verenvuotokuumetauti RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä tauti, joka voi satunnaisesti tarttua myös jäniksiin. Rusakossa todettu virus oli samaa RHDV2-tyyppiä, jota on meillä aikaisemmin löydetty kaniineista. RHDV2 tunnetaan kyvystään sairastuttaa myös muita jäniseläimiä kuin kaniineja. Virus ei tartu ihmisiin, koiriin tai kissoihin.

Suomessa RHD todettiin ensimmäisen kerran Helsingissä kuolleista luonnonvaraisista kaniineista keväällä 2016, ja samana vuonna se todettiin myös lemmikkikaniinissa Helsingissä.

Oulussa virus todettiin lemmikkikaniinissa vuonna 2017 ja vuonna 2019 tartuntoja on todettu lemmikkikaniineissa useilla eri paikkakunnilla. Nämä ovat Ruokavirastossa varmistettuja tartuntoja. Todennäköisesti tapauksia on ollut enemmänkin kesykaniineissä ja myös villikaniineissa.

Ruokavirasto suosittaa lemmikkikaniinien rokottamista RHD:tä vastaan, sillä tauti aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa ja virus säilyy erittäin hyvin ympäristössä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt