USA:n suurlähetystö Moskovassa. Wikimedia Commons

CIA tutkii mystisiä iskuja – Venäjää epäillään

Amerikkalaisiin lähetystöihin kohdistuneet hyökkäykset aiheuttivat aivovaurioita.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu on perustanut erikoisryhmän selvittämään Yhdysvaltojen edustustoihin eri maissa kohdistuneita hyökkäyksiä.

Noin 40 amerikkalaista diplomaattia ja muuta viranomaista on kärsinyt eriasteisia neurologisia vammoja viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtuneissa erikoisissa iskuissa. Näkymättömistä hyökkäyksistä ja uhrien oudoista oireista on kirjoitettu mediassa paljon, mutta selvää syytä oireille tai iskujen tekijää ei ole ainakaan virallisesti saatu selville.

Muun muassa Venäjällä, Kuubassa ja Kiinassa tapahtuneet hyökkäykset ajoivat Yhdysvallat vetämään muutama vuosi sitten pois suurimman osan sen Kuuban suurlähetystön henkilökunnasta.

CNN:n tietojen mukaan CIA selvittää nyt mikroaaltohyökkäyksiksi epäiltyjä iskuja. Myös muiden amerikkalaisviranomaisten kerrotaan aloittaneen uudestaan tutkintoja tapauksista.

Useat entiset ja nykyiset amerikkalaisviranomaiset kertovat, että ykkösepäilty on Venäjä. Amerikkalaistiedustelun mukaan Venäjän tiedetään tutkineen mikroaaltoaseita jo 1970-luvulla.

”Pelottavin kokemus”

Eräs tällaisen hyökkäyksen kokeneista on entinen CIA-virkailija Marc Polymeropoulos. Hän joutui mysteeriaseen uhriksi toimiessaan tiedustelutehtävissä Moskovassa joulukuussa 2017.

– Heräsin keskellä yötä äärimmäisen kovaan huimaukseen. Koko huone pyöri. Halusin oksentaa. Olen ollut Irakin ja Afganistanin kaltaisissa paikoissa. Minua kohti on ammuttu. Tämä oli silti kevyesti elämäni pelottavin kokemus, entinen tiedustelumies kuvailee CNN:lle.

26-vuotta CIA:ssa työskennellyt Polymeropoulos yhdisti oireensa heti Kuuban lähetystöiskuihin. Ensin häntä ei kuitenkaan uskottu.

Neurologisista oireista hyökkäyksen jälkeen kärsinyt CIA-virkailija jäi lopulta ennenaikaisesti eläkkeelle vuonna 2019. Hän sai oireilleen syyn vasta nyt. Yhdysvaltain asevoimien Walter Reedin sairaalan tutkimukset paljastivat lopulta Polymeropoulosin kärsivän muun muassa traumaattisesta aivovammasta.

Aiemmin julki tulleissa tapauksissa on kerrottu uhrien kärsineen hyökkäysten jälkeen esimerkiksi tasapaino-ongelmista ja pahasta unettomuudesta sekä päänsäryistä. Oireita on kuvattu samankaltaisiksi kuin pommeista aivotärähdyksen saaneilla sotilailla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt