Pohjois-Korean lähetystörakennus Madridissa. Google Maps

CIA kiistää murron Pohjois-Korean suurlähetystöön

Espanja väittää tiedustelupalvelun sekaantuneen lähetystöiskuun Madridissa.

Espanjan poliisi ja tiedustelupalvelu kertovat edistyneensä Pohjois-Korean suurlähetystöön tehdyn murron selvittämisessä.

”Simuloiduilla aseilla” varustautunut kymmenhenkinen ryhmä iski Madridissa sijaitsevaan rakennukseen helmikuun lopulla. Rakennuksessa oli tuolloin kahdeksan henkilökunnan jäsentä ja vierasta, joita tunkeutujat kuulustelivat ennen poistumistaan suurlähetystöstä anastettujen asiakirjojen ja tietokoneiden kanssa.

Espanjan mukaan hyökkääjät on tunnistettu ja heillä epäillään olevan yhteyksiä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:han, joka on kiistänyt osallisuutensa tapaukseen.

El Pais -lehden haastattelemien hallituslähteiden mukaan amerikkalaisten antamat vastaukset Espanjan tiedusteluihin ”eivät olleet vakuuttavia”.

Tapaus voi kärjistyessään johtaa diplomaattiseen kiistaan maiden välillä, sillä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ei ilmoittanut tai pyytänyt lupaa Espanjan maaperällä tehdylle operaatiolleen. Suurlähetystöön murtautuminen rikkoo myös diplomaattien suojaksi laadittuja kansainvälisiä sopimuksia.

Isku tehtiin sotilaallisella tehokkuudella

Tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että tavalliset rikolliset olisivat kyenneet toteuttamaan vastaavan iskun. El Paisin lähteiden mukaan operaatio oli ”täydellisesti suunniteltu” ja toteutettu ”sotilasyksikön lailla”.

Arvelujen mukaan ryöstön tavoitteena oli etsiä tietoja Pohjois-Korean entisestä suurlähettiläästä Kim Hyok-cholista, jonka Espanja karkotti vuonna 2017. Ex-diplomaatti osallistui diktaattori Kim Jong-unin delegaatioon Vietnamin Hanoissa järjestetyssä tapaamisessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa.

Tapausta käsitellään piakkoin suljetuin ovin Espanjan korkeimmassa oikeudessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt