CDU valitsee perjantaina uuden puheenjohtajan. DPA / LEHTIKUVA / KAY NIETFELD

CDU valitsee tänään Angela Merkelin seuraajan

Kilpa puheenjohtajuudesta Saksassa näyttää ratkeavan Annegret Kramp-Karrenbauerin ja Friedrich Merzin välillä.

Saksan kristillisdemokraatit (CDU) valitsevat uuden puheenjohtajan tänään perjantaina puoluekokouksessa Hampurissa.

Väistyvä puheenjohtaja Angela Merkel on johtanut CDU:ta 18 vuotta. Merkel on ilmoittanut haluavansa jatkaa liittokanslerina kautensa loppuun seuraavat kolme vuotta.

Merkelin näkyvimmät seuraajaehdokkaat ovat puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer, politiikkaan palaava talousjuristi ja yritysjohtaja Friedrich Merz sekä terveysministeri Jens Spahn.

Kramp-Karrenbauer kärkkyy kannatusmittausten kärjessä, Merz on toisena ja Spahn näyttää pudonneen kilvasta jääden selvästi kaksikon taakse. Uudesta puheenjohtajasta voi myös tulla hyvin todennäköisesti seuraava kansleri.

Kannatusmittauksista huolimatta valinnan tekevät kuitenkin 1001 puoluekokousedustajaa perjantaina iltapäivällä.

Merz ja Spahn ovat arvokonservatiiveja ja talousliberaaleja. He ovat selvästi oikeammalla kuin Merkel. Kaksikko on kritisoinut Merkelin politiikkaa liian liberaaliksi.

Kramp-Karrenbauerin odotetaan seuraavan enemmän tai vähemmän Merkelin jalanjälkiä ja pitävän puolueen kurssin keskustaoikeistolaisessa suunnassa.

Myös Kramp-Karrenbauer on arvokonservatiivi, mutta hän on yleensä kulkenut CDU:n vasemmalla laidalla sosiaali- ja talouspoliittisissa kysymyksissä.

Saksan perinteisten kansapuolueiden CDU:n ja SPD:n kannatus on heikentynyt todella paljon. CDU sai historiallisen huonon tuloksen syyskuun 2017 vaaleissa ja kannatus on laskenut edelleen.

CDU on menettänyt äänestäjiä vihreisiin ja oikeistopopulistiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen (AfD).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt