USA:n varapresidentti Mike Pence ja Saksan liittokansleri Angela Merkel Münchenin turvallisuuskonferenssissa. LEHTIKUVA / AFP Sven Hoppe

Carl Bildt: Saksa ja USA puhuvat toistensa ohi

Yhdysvallat näyttää Ruotsin ex-pääministerin mukaan pohjustavan sotaa Irania vastaan.

Ruotsin entinen pääministeri ja entinen ulkoministeri Carl Bildt luonnehtii Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen Münchenin turvallisuuskonferenssissa käyttämiä puheenvuoroja merkittäviksi, mutta myös sanomaltaan täysin vastakkaisiksi.

Merkelin puheenvuoro huokui Bildtin mielestä näkemyksellisyyttä, tietämystä ja voimaa ja sai lämpimän vastaanoton arvovaltaisen osallistujajoukon keskuudessa.

– Hän puolusti monenkeskistä globaalia järjestelmää selväsanaisesti eikä jättänyt epäselväksi, mille taholle hänen viestinsä oli osoitettu. Venäjä sai jokseenkin suorat sanat Ukrainan konfliktista, mutta myös Valkoisen talon suuntaan esitetyt piikit olivat ilmeisiä, Carl Bildt toteaa blogissaan.

Sen sijaan varapresidentti Pencen esiintymistä Münchenissä ja erityisesti tämän esittämiä arvioita Iranista Bildt pitää hämmentävinä.

– Pence sanoi suoraan, että Euroopan pitäisi luopua Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta. Hän antaa ymmärtää pyrkimyksenä olevan, että Iran hylkäisi sopimuksen ja ryhtyisi uudelleen toteuttamaan sitä ydinohjelmaansa, jonka sopimus oli lopettanut, Bildt sanoo.

– Tämä vaikuttaa minusta lähes päättömältä. Voiko tämä todella olla Yhdysvaltain edun mukaista? Euroopan intressien mukaista tämä ei ainakaan ole – se on täysin selvää.

USA ei näytä Bildtin mielestä suhtautuvan enää rationaalisesti Iraniin, vaan jyrkentävän nyt laskelmoidusti vastakkainasettelua. Hän pitääkin perusteltuna epäillä, että presidentti Donald Trumpin hallinnon tosiasiallisena tavoitteena on luoda maaperää sotatoimille Irania vastaan.

Carl Bildt toimi Ruotsin pääministerinä vuosina 1991–94 ja ulkoministerinä 2006–2014.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt