Verkkouutiset

Carl Bildt: Minskin hullu saattaa tehdä mitä tahansa

Valko-Venäjän diktaattori on Ruotsin ex-pääministerin mielestä kuin kävelevä aikapommi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad 2021 -sotaharjoitus merkitsee Ruotsin entisen pääministerin Carl Bildtin mukaan massiivista joukkojen keskitystä maidemme välittömään läheisyyteen.

– Harjoitukset ovat vain harjoituksia – oikeutettuja ja tarpeellisia – eikä niiden tarvitse sen enempää ollakaan. Mutta kun Minskin hullu on näiden harjoitusten keskiössä, meillä on täysi syy olla varuillamme, Lennart Meri -konferenssissa Tallinnassa puhunut Bildt sanoo.

”Minskin hullulla” hän viittaa Valko-Venäjän ahtaalle ajettuun johtajaan Aljaksandr Lukašenkaan ja huomauttaa epätoivoisten diktaattorien olevan vaarallisia olentoja.

Lukašenkan arvaamattomuus ei ole hänen mukaansa huolenaihe vain lännelle, vaan myös Venäjälle.

– Häntä haluaa heiluttaa koiraa. Sillä, mitä voi tapahtua, ei ole mitään rajaa, maansa pääministerinä 1991–1994 ja ulkoministerinä 2006–2014 toiminut Bildt varoittaa.

Venäjän vaarallinen illuusio

Myös Venäjän omaa kehitystä Bildt pitää huolestuttavana. Venäjän presidentti Vladimir Putinin johdolla maan poliittinen ilmapiiri on hänen mukaansa käymässä yhä hyisemmäksi. Hän muistuttaa Viron presidenttinä vuosina 1992–2001 toimineen Lennart Meren arvioineen, että Venäjän toipuminen totalitarismista veisi kaksi sukupolvea.

– Toivokaamme ja odottakaamme. Tällä haavaa presidentti Putin näyttää kuitenkin keskittyvän enemmän maansa historian uudelleen kirjoittamiseen kuin sen tulevaisuuden muovaamiseen, hän sanoo.

– Niin valitettavaa kuin se onkin, Venäjä katsoo nyt pikemminkin taaksepäin kuin eteenpäin. Se myös elää yhä enemmän siinä vaarallisessa illuusiossa, että se kykenee luomaan uudelleen jonkinlaisen suur-Venäjän. Tähän mennessä se on onnistunut menettämään Ukrainan ystävyyden. Kaikella kunnioituksella – strategisena takaiskuna se on aivan omassa luokassaan, hän toteaa.
Tosiasiassa Venäjän geopoliittiset valinnat saattavat hänen mukaansa johtaa tilanteeseen, jossa se ajautuu uudelleen aasialaisen mahdin – tällä kertaa Kiinan – ylivallan alaisuuteen.

– Se ei ole missään nimessä ennalta määrättyä, mutta jos Venäjä menettää pysyvästi eurooppalaisen ankkurinsa, voi hyvin olla, että siihen sen on yksinkertaisesti mukauduttava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)