Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt. LEHTIKUVA/VILLE MÄNNIKKÖ

Carl Bildt huolissaan: Mihin Venäjä pyrkii?

Tuttu kuvio toistuu Ukrainassa, Ruotsin ex-pääministeri varoittaa.

Ukrainan tilanne on viime aikoina jälleen kiristynyt, Venäjän keskittäessä niin joukkoja kuin kalustoa miehittämilleen alueille. Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt seuraa tilanteen kehitystä huolissaan. Blogissaan tunnettu ulkopolitiikan tarkkailija pohtii, mihin Venäjä toimillaan oikein pyrkii.

Etenkin Venäjän johdon sekä valtionmedian koventunut retoriikka Ukrainaa kohtaa saattaa Bildtin mukaan paljastaa Kremlin tarkoitusperät.

– Venäjän medioissa puhutaan todellisuudesta vieraantuneella tavalla ukrainalaisista provokaatioista, hyökkäyksistä ja sotasuunnitelmista. Tämä viittaisi Venäjän pyrkivän luomaan veruketta jollekin, Bildt kirjoittaa.

– Kuvio ei valitettavasti ole täysin tuntematon.

Suursota Ukrainassa tuskin on Venäjän intressissä, Bildt kirjoittaa. Pienempiä ja rajatuimpia sotilaallisia operaatioita ei Bildt kuitenkaan poissulkisi. Hän muistuttaa Venäjän lähettäneen taisteluosastoja Ukrainaan sekä vuosina 2014 että 2015, ja juuri nämä operaatiot vaikuttivat osaltaan Minskin tulitaukosopimusten syntyyn. Moskovassa operaatioita pidettiin poliittisina voittoina.

Ilmeisesti Venäjä katsoo voivansa vaikuttaa Kiovan tilanteeseen, Bildt pohtii. Välit Yhdysvaltoihin ja EU:hun ovat jo valmiiksi heikot.

– Ehkä Venäjä pyrkii puristamaan heille edullisemman Minsk 3-sopimuksen, Bildt arvelee.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt