Sentralanlegget-bunkkerin sisäänkäynti. / Youtube

Bussipysäkki paljasti salaisen bunkkerin

Vuonna 1959 valmistunut luola suunniteltiin Norjan johdon suojaksi mahdollisessa ydinsodassa.

Tavanomaisen bussipysäkin väitetään paljastaneen Norjan hallituksen salaisen bunkkerin sijainnin Buskerudin läänissä.

Paikalla on sijainnut vuosikymmenien ajan bussipysäkki, jonka kyltissä lukee ”Nato-tukikohta”. Aftenposten-lehden mukaan noin 60 vuotta vanha nimitys ilmeisesti siirtyi jossain vaiheessa puhekielestä pysäkin viralliseksi nimeksi.

Tällä hetkellä tavalliset bussilinjat ajavat pysäkin kautta neljä tai viisi kertaa päivässä.

– Nimi on todennäköisesti peräisin 1960-luvulta, jolloin asukkaat tiesivät, että alueella tehdään jotain erikoista. Hankkeen yksityiskohdat jäivät kuitenkin hämärän peittoon, bussiyhtiö Brakarin edustaja toteaa.

Paikalle rakennettiin kylmän sodan aikana väestönsuojeluviraston hallinnoima Sentralanlegget-laitos. Vuonna 1959 valmistunut valtava kompleksi oli suunniteltu Norjan hallituksen ja kuninkaallisten suojaksi mahdollisessa sotatilanteessa. Vuoren länsirinteeseen kaivettuun, ydiniskun kestävään bunkkeriin olisi mahtunut noin 600 henkeä.

Sentralanlegget oli omavarainen sähkön-, veden- ja ruoantuotannon suhteen ja sen sisällä oli muun muassa sairaala, viestintäkeskus, kokoushuoneita ja yksityishuoneita kuningasperheelle. Varusteiden oli määrä kestää ainakin usean kuukauden oleskelun.

Laitoksen saama julkisuus on aiheuttanut viime aikoina huolta Norjan sotilaspiireissä. Osa analyytikoista on vaatinut hallitusta vaihtamaan sodanajan päämajansa uuteen paikkaan.

– Turvallisuuden näkökulmasta tämä on toki huolestuttavaa. Mutta se toisaalta paljastaa, kuinka mukavassa maassa elämme. Turvallisuuskysymykset eivät määrittele elämäämme, pitkän uran Norjan asevoimissa tehnyt Jacob Børresen toteaa Aftenpostenille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt