Lainsäädäntö ei kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä mahdollista riittävän korkeita seuraamusmaksuja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Bussikartellista lähes 9 miljoonan maksut – ”Ei vielä riittävä taso”

Korkein hallinto-oikeus korotti seuraamusmaksuja vakavasta kilpailunrajoituksesta linja-automarkkinoilla.

Korkein hallinto-oikeus on määrännyt noin yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksut bussikartelliasiassa. KHO:n mukaan Linja-autoliitto, Matkahuolto ja lukuisat linja-autoyhtiöt ovat suunnitelmallisesti estäneet bussimarkkinoiden avautumista kilpailulle.

Menettelyä voidaan KHO:n mukaan pitää erityisen haitallisena ja vakavana rikkomuksena. Kartelli on aiheuttanut haittaa kuluttajille heikentyneenä hinta- ja laatukilpailuna.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tyytyväinen päätökseen, mutta pitää tärkeänä, että Suomeen saadaan sakkosuuntaviivat. Virasto teki tammikuussa 2016 markkinaoikeudelle esityksen yhteensä yli 30 miljoonan euron seuraamusmaksusta.

Viraston mukaan yritykset pyrkivät yhteisymmärryksessä estämään markkinoiden avautumista ja uusien kilpailijoiden markkinoille pääsyä. Kartellin osapuolet sulkivat uudet reittiliikennelupavuorot Matkahuollon aikataulu- ja lipunmyyntipalvelujen sekä pakettien kuljetuspalvelujen ulkopuolelle.

Markkinaoikeus määräsi joulukuussa 2017 jokaisen kartelliin osallistuneen maksamaan seuraamusmaksuna 100 000 euroa kielletystä kilpailun rajoittamisesta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei pitänyt seuraamusmaksuja riittävinä ja valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Nyt korkein hallinto-oikeus määräsi seuraamusmaksuja Matkahuollolle 4,3 miljoonaa euroa, Linja-autoliitolle 100 000 euroa, Länsilinjoille 100 000 euroa, Pohjolan Matkalle 300 000 euroa, Pohjolan Liikenteelle/VR:lle 300 000 euroa, Koiviston Autolle 2 300 000 euroa, Vainion Liikenteelle 500 000 euroa, Savonlinjalle 400 000 euroa ja Väinö Paunulle 600 000 euroa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että korkein hallinto-oikeus on korottanut seuraamusmaksuja ja todennut vakavan, pitkäkestoisen kilpailunrajoituksen. Päätös osoittaa kuitenkin myös, että lainsäädäntö ei vielä tällä hetkellä mahdollista riittävän korkeaa seuraamusmaksutasoa suhteessa kartellien vahingollisuuteen eikä se ehkäise kartelleja riittävästi, toteaa kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo tiedotteessa.

Suomeen olisi hänen mielestään syytä saada komissiollakin käytössä olevat sakkosuuntaviivat, jotka asettaisivat seuraamusmaksutason riittävän korkealle tasolle.

– Kartellit ovat aina erittäin vahingollisia kuluttajille ja kansantaloudelle. Kiinnijäämisriskin ja sakkotason on oltava niin korkeita, että kartellitoimintaan ei kannata ryhtyä, Leivo painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt