Bruce Oreck: Elämme 24/7-yhteiskunnassa, mutta Suomessa saa tehdä töitä vain kello 9-17

Entisen suurlähettilään mielestä Suomen päätöksenteko kaipaisi vauhtia.

– Suomi on monessa asiassa maailman huippuja, mutta lakipuolen jäykkyys ja päätöksenteon hitaus jarruttavat yrittäjyyttä. Lainsäädäntö ja prosessien eteneminen ovat vuosikymmeniä jäljessä muuta maailmaa, entinen Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck toteaa Suomen yrittäjien kotisivuilla julkaistussa artikkelissa.

– Hermostumme, jos puhelimen netin toiminta kestää puoli sekuntia pidempään kuin tavallista, mutta konkreettisia päätöksiä saatetaan odotella puoli vuotta, vaikka ne voitaisiin hoitaa 20 minuutissa, hän jatkaa.

Oreckin mukaan esimerkiksi yritysverotusta koskevaa lainsäädäntöä tulisi uudistaa heti. Hänen mielestään jähmeä lainsäädäntö pitää vieraan pääoman poissa maasta, vaikka juuri sitä tarvittaisiin.

Myös työlainsäädäntö on hänestä yhä jäykkää. Älypuhelinta käytetään kellon ympäri, eivätkä sisällöt hiljene yöksi.

Bruce Oreck sanoo, että nyt eletään ”24/7-yhteiskunnassa”. Suomen työlaeissa se ei näy.

– Tämänhetkistä tilannetta voisikin kuvailla sellaiseksi, jossa työlainsäädäntö rajoittaa älypuhelimen käytön maanantaista perjantaihin kello 9–17. Ja sitten ihmetellään, miksi ei pärjätä.

Menestyminen on ex-suurlähettilään mukaan kuitenkin tästä huolimatta mahdollista. Yrittäjien on Oreckin mielestä oltava aktiivisia ja vietävä viestiä poliitikoille.

Oreckin mukaan suomalaiset yrittäjät ovat kaiken kaikkiaan taitavia. Suomessa on lisäksi hyvä turvaverkosto, jollaista ei ole meren toisella puolen. Yrittäjillä on myös monipuolinen kielitaito, tarkkaa osaamista sekä hyvä maine ulkomailla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt