Koronavirusnäytteen ottamista testiä varten Ranskassa. LEHTIKUVA / AFP Jeff Pachoud

Miten kauan virus säilyy ilmassa?

Tutkimuksessa testataan koronan selviytymistä erilaisissa sääoloissa.

Britanniassa on käynnistymässä tutkimus, jonka avulla pyritään vastaamaan kysymykseen siitä, miten pitkään koronavirus voi säilyä tartuttavana ilmassa. Asiasta uutisoi Guardian.

Eläviä koronaviruspisaroita leijutetaan tätä varten suunnitellulla laitteella vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissa. Laitteella on mahdollista luoda tutkijan mukaan esimerkiksi kylmä ja sateinen talvi sekä kuuma ja kuiva kesä.

Tutkimus alkaa ensi maanantaina ja alustavia tuloksia voidaan saada viikon loppuun mennessä. Tutkimuksen tekijöihin kuuluu Bristolin yliopiston tutkijoita.

Tähän mennessä koronaviruksen on ajateltu leviävän pisaratartuntana. Virus siirtyisi tässä tapauksessa ihmisestä toiseen esimerkiksi yskiessä, niistäessä ja puhuessa. Tässä leviämistavassa tartuttavat pisarat ovat suuria ja tippuvat siksi ilmaan päästessään nopeasti maahan. Tällä on perusteltu kahden metrin turvavälin hyödyllisyyttä tartuntojen ehkäisyssä.

Asiantuntijat epäilevät, että koronavirus saattaa levitä pienissä pisaroissa, aerosoleissa, jotka voivat leijua ilmassa pidempiä matkoja. Tämä selittäisi jotkin tartuntaryppäät, jossa etäisyys tartunnan saaneen ja tartuttajan välillä on ollut suuri.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt