X
SULJE MAINOS
Eero Heinäluoma (vas.) ja John Bercow yhdeksän vuotta sitten. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Brittipolitiikan tähti loikkaa työväenpuolueeseen

Entinen puhemies John Bercow haukkuu konservatiivit taantumuksellisiksi.

Britannian parlamentin entinen puhemies John Bercow loikkaa konservatiiveista työväenpuolueeseen. Hän sanoo, että konservatiiveista on tullut ”taantumuksellinen, populistinen, kansallismielinen ja toisinaan jopa muukalaisvihamielinen. Bercow, 58, liittyi puolueeseen 17-vuotiaana. Asiasta kertovat muun muassa Guardian ja BBC.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, että maan hallitus pitää vaihtaa. Todellisuus on sellainen, että työväenpuolue on ainoa keino tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Muuta uskottavaa vaihtoehtoa ei ole.

Bercow toteaa, että työväenpuolueen arvoihin kuuluvat tasa-arvo, sosiaalinen oikeuden mukaisuus ja kansainvälisyys, ja että hän jakaa nämä arvot.

Bercow toimi brittiparlamentin puhemiehenä runsaat kymmenen vuotta. Hänet valittiin tehtävään vuonna 2009. Tuolloin hän erosi puolueesta, koska brittparlamentin puhemiehen täytyy olla puolueeton. Hän oli tuolloin toiminut konservatiivien parlamentaarikkona 12 vuoden ajan. Bercow hän erosi puhemiehen tehtävästä marraskuussa 2019.

Bercow tuli tunnetuksi Suomessakin ainakin politiikan harrastajien piirissä Britannian kiivaimpien Brexit-keskusteluiden aikana. Erityisesti huomio kiinnittyi hänen persoonalliseen tapaansa huutaa ”order, order” (järjestys), jolla hän vaati järjestystä parlamenttisaliin.

Bercow vieraili Suomessa vuonna 2012. Hän tapasi muun muassa silloisen eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt