X
SULJE MAINOS
Kenraali Nick Carter. LEHTIKUVA/AFP Andrew Parsons

Brittikomentaja varoittaa sodan uhasta – vastassa Venäjä

Konfliktin laajenemisen riski on kenraalin mukaan suurempi kuin vuosikymmeniin.

Britannian asevoimien komentaja, kenraali Nick Carter toteaa sodankäynnin luonteen muuttuneen. Riskin ajautua sotilaalliseen konfliktiin Venäjän kanssa hän arvioi suurimmaksi vuosikymmeniin, koska Yhdysvaltojen asema ole yhtä vahva kuin ennen ja diplomaattisia mekanismeja erimielisyyksien ratkomiseen on aiempaa vähemmän.

– Ilman noita työkaluja ja mekanismeja eskalaation riski on entistä suurempi ja eskalaatio saattaa johtaa virhearviointeihin, kenraali Nick Carter sanoo Times Radiolle antamassaan haastattelussa.

Autoritaarisesti johdetut valtiot eivät hänen mukaansa epäröi käyttää kaikkia mahdollisia välineitä, kuten siirtolaisia, kaasun hinnoittelua, kyberiskuja ja erilaisia välikäsiä omien poliittisten tavoitteidensa edistämiseen.

Kommentti on erityisen ajankohtainen tilanteessa, jossa diktaattori Aljaksandr Lukašenka on luonut keinotekoisen siirtolaiskriisin Puolan ja Baltian rajoille ja Venäjän pommikoneet partioivat Valko-Venäjän ilmatilassa.

Britannia on ilmoittanut lähettäneensä ”pienen joukon” sotilaitaan Puolaan Nato-liittolaisensa tueksi.

Lännen ja presidentti Vladimir Putinin johtaman Venäjän väliset jännitteet ovat kasvaneet vähin erin siitä alkaen, kun Venäjä miehitti helmikuussa 2014 Ukrainalle kuuluvan Krimin ja aloitti myöhemmin samana vuonna edelleen jatkuvan sodan Itä-Ukrainassa. Presidentti Vladimir Putin on toistuvasti syyttänyt länttä sapelinkalistelusta Mustallamerellä ja muualla Venäjän rajojen tuntumassa.

Samaan aikaan Venäjän tiedustelupalvelujen uskotaan toteuttaneen useita korkean profiilin murhia ja laajamittaisia kyberiskuja länsimaissa. Viimeksi perjantaina Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon-hävittäjät kävivät tunnistamassa Britannian ilmatilaa lähestyneitä Venäjän ilmavoimien koneita.

Kenraali Carterin radiohaastattelusta kertoi Radio Free Europe.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt