ISIS-terrioristeja propagandavideolla. (Kuva: VOX)

Brittikenraali varoittaa löysäilystä: ISIS voi nousta uudestaan

Nato tehostaa tukitoimiaan Irakissa.

Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma vähentää toimintaansa Irakissa ja Syyriassa. Siksi maat tarvitsevat kansainvälistä tukea institutionaalisten muutosten aikaansaamiseksi, jotta voidaan varmistaa, että terroristijärjestö Isis ei tee paluuta, toteaa liittouman (Operation Inherent Resolve OIR) brittiläinen varakomentaja, kenraalimajuri Kevin Copsey.

Copseyn mukaan instituutionaaliset muutokset tarkoittavat muun muassa paikallisen oikeuslaitoksen ja itsenäiseen toimintaan kykenevän armeijan rakentamista, kertoo uutissivusto airforcemag.com.

Copsey puhui hiljattain Middle East Institute -ajatushautomon järjestämässä webinaarissa ja sanoi, että kansainvälisen yhteisön pitää keskittyä Irakissa ja Syyriassa sijaitseviin alueisiin, joilla Isis edelleen oleskelee.

Isis operoi edelleen Eufratin jokilaaksossa Syyriassa ja Pohjois-Irakin autonomisen Kurdistanin lähellä olevilla alueilla.

Copseyn mukaan ilman jatkuvaa kansainvälistä tukea, kuten Naton koulutus- ja valmiusoperaatiot, Isis voisi nousta uudelleen, koska se kykenee edelleen organisoituun toimintaan näillä alueilla. Jihadisteilla on myös osittainen kyky rahoittaa oma toimintansa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo puolustusliiton tehostavan tukitoimiaan Irakissa. Yhdysvallat suunnittelee kuitenkin vetävänsä noin 500 sotilasta pois Irakista tammikuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen Irakissa on yhteensä 2 500 amerikkalaissotilasta.

– Meidän pitää estää Isisin paluu. Paras tapa on kouluttaa irakilaisia turvallisuusjoukkoja, jotta he kykenevät taistelemaan Isisiä vastaan entistä paremmin., Stoltenberg sanoo.

Naton pyrkii toiminnallaan siihen, että Irakin turvallisuuskoneisto pystyisi luovuttamaan vastuuta myös oikeuslaitokselle.

– Näiden kahden koneiston pitää toimia rinnakkain, jotta hallitus voi ratkaista turvallisuusongelmansa, Copsey toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt