Brexit-sopimuksen on määrä tulla voimaan maaliskuun lopussa. LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Brittien Brexit-vastustus huipussaan

Noin 60 prosenttia briteistä vastustaa Brexitiä.

Brittiläiset vastustavat eroa Euroopan unionista enemmän kuin koskaan ennen, paljastaa tuore kyselytutkimus.

Vielä elokuussa 2016 Brexitiä kannattavia oli Iso-Britanniassa kolme prosenttia enemmän kuin vastustajia. Neuvotteluiden edetessä brittien Brexit-vastaisuus on kasvanut, ja nykyään heitä on jo 8-11 prosenttia enemmän kuin Brexitin kannattajia, tilastot paljastavat.

Myös tuki toisen EU-kansanäänestyksen järjestämiseksi on kasvanut. YouGovin tutkija Moyeen Islam huomauttaa trendin olleen kasvava.

– Yleinen mielipide Brexitistä näyttää muuttuneen ratkaisevasti kielteiseksi, hän huomauttaa.

Tutkijat arvioivat toisen kansanäänestyksen olevan lähes yhtä todennäköinen kuin pehmeän Brexitin toteutuminen. Toisen kansanäänestyksen järjestymisen todennäköisyys on noin 30 prosenttia, kun pehmeän Brexitin todennäköisyys on 35 prosenttia.

Pehmeä brexit vaatii kuitenkin EU-erosopimuksen hyväksymistä. Jos sitä ei saada tehtyä ajoissa ennen eropäivää 29.3.2019, siirtymäkausi ei voi alkaa. Tällöin EU-oikeuden mukaan EU:ta sitovien kansainvälisten sopimusten soveltaminen Britanniassa lakkaa välittömästi 30.3.2019.  Tämä tarkoittaisi, että Britanniasta tulisi EU:n ulkopuolinen maa ilman erityisjärjestelyjä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt