Verkkouutiset

Britannian ulkoministeri: Venäjän kyberuhka on globaali

Kyberiskuihin on Jeremy Huntin mukaan voitava vastata hyökkäyksellisin toimin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä valmistelee ulkoministeri Jeremy Huntin mukaan pahantahtoista, järjestelmällistä ja mittakaavaltaan globaalia kybersotaa, jonka kohteena on useiden eri valtioiden kriittinen infrastruktuuri ja viranomaisverkot.

– Voin kertoa, että Britannian kansallinen kyberturvallisuuskeskus (NCSC) on vaihtanut viimeisten puolentoista vuoden aikana kuudentoista Nato-liittolaisemme sekä eräiden puolustusliittoon kuulumattomien maiden kanssa tietoja ja arvioita Venäjän niihin kohdistamasta kybertoiminnasta, ulkoministeri Hunt toteaa NCSC:ssä pitämässään puheessa.

Nato on viime vuosina parantanut kykyään puolustautua kyberavaruudessa kohtaamiaan uhkia vastaan, mutta Hunt kehottaa asettamaan tavoitetason huomattavasti korkeammalle. Ensisijaisena päämääränämme tulisi hänen mukaansa olla kyky estää vihamielistä kybervaikuttamista koskaan edes tapahtumasta.

– Olemme jo edenneet merkittävästi. Vuonna 2014 liittolaiset sopivat, että kyberhyökkäys voisi johtaa Washingtonin sopimuksen artikla 5:n aktivointiin. Tällöin tapahtumaa käsiteltäisiin hyökkäyksenä Naton kaikkia jäseniä vastaan, Hunt sanoo.

Hän muistuttaa Britannian olleen ensimmäinen Nato-maa, joka on tarjonnut hyökkäyksellisiä kybersuorituskykyjään puolustusliiton käyttöön. Sittemmin myös kahdeksan muuta jäsenmaata on tehnyt samoin.

– Me kuitenkin voimme – ja meidän täytyy – tehdä enemmän parantaaksemme vastaustamme. Aivan erityisesti meidän olisi oltava painokkaampia sen suhteen, millaista käyttäytymistä pidämme ei-hyväksyttävänä ja mitkä ovat kunkin kansainvälisen oikeuden loukkauksen seuraukset, Hunt huomauttaa.

Voi laukaista Naton artikla 5:n

Viimeaikaiset tapahtumat ovat Jeremy Huntin mielestä osoittaneet, että demokraattiset vaalit ovat vastustajan näkökulmasta läntisten yhteiskuntien keskeinen haavoittuvuus.

– Jos kybersekaantuminen kävisi jokapäiväiseksi, on olemassa vaara, että autoritaariset valtiot vahingoittaisivat kansalaisten luottamusta koko demokratian rakenteisiin, Hunt varoittaa.

– Meillä ei ole varaa odottaa sitä, että joku vastustajistamme onnistuu muuttamaan vaalien lopputuloksen. Meidän on syytä olla kristallinkirkkaita sen suhteen, että mikä tahansa kyberoperaatio, joka on suunniteltu manipuloimaan kohdemaan vaalijärjestelmää ja muuttamaan vaalitulosta, rikkoo kansainvälistä oikeutta ja oikeuttaa edellyttämänsä vastauksen, hän tähdentää.

Nato-mailla on Huntin mukaan yhteinen kyky vastata myös jokaiseen hyökkäykseen, joka ei ylitä artikla 5:n laukaisevaa kynnystä. Vastatoimia on hänen mielestään valmistauduttava myös käytännössä toteuttamaan.

– Mitä enemmän viestimme päättäväisyydestämme toimia, sitä enemmän vähennämme virhearvion riskiä. Mitä enemmän teemme yhdessä töitä soveltuvien vastatoimien kehittämiseksi – ja signaloimme olevamme halukkaita niitä myös käyttämään – sitä suurempi on pelotteemme voima, Hunt painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)