Boris Johnson. LEHTIKUVA/AFP PHOTO

Britannian ulkoministeri tylyttää Vladimir Putinia: Kaikkia näitä sopimuksia olet rikkonut

Boris Johnsonin mukaan Krimin valloitus rikkoi elintärkeää kansainvälistä periaatetta.

Vladimir Putin liitti Krimin muodollisesti Venäjän federaatioon maaliskuun 18. päivänä 2014. Neljä vuotta tämän jälkeen meidän tulisi muistuttaa itseämme tapahtuneen valtavuudesta ja moninkertaistaa pyrkimyksemme arvojemme puolustamiseksi ja kansainvälisen lain ylläpitämiseksi, Britannian ulkoministeri Boris Johnson toteaa.

Johnson arvostelee Venäjän presidentti Putinia kovin sanoin Britannian hallituksen sivuilla julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Hän muistuttaa, että Krimin valloituksessa oli kyse Putinin ja Venäjän sotilasjohdon helmikuun 22. päivän iltana vuonna 2014 tekemästä ratkaisusta.

– He pyrkivät myöhemmin kehittämään mutkikkaita perusteluja luodakseen kuvan oikeutetusta päätöksestä – tähän kuului valeäänestyksen järjestäminen – mutta Krimin asukkaiden kohtalo sinetöitiin Vladimir Putinin ja hänen turvallisuusjohtonsa tapaamisessa.

Boris Johnsonin mukaan Vladimir Putin on itsekin myöntänyt tämän oleva totuus. Hän viittaa vuonna 2015 Venäjällä esitettyyn Krim-dokumenttiin, jossa presidentti kertoo omin sanoin Krimin valloituksesta. Samassa yhteydessä presidentti kertoi myös olleensa valmis määräämään Venäjän ydinaseet valmiuteen operaation aikana.

– Hän päätti napata Krimin konklaavissaan Kremlissä kolme viikkoa ennen valheellista kansanäänestystä. Kaikki nämä väitteet siitä, miten hän toimi suojellakseen alueen asukkaita tai kunnioittaakseen heidän toiveitaan olivat, kuten Putin itsekin myöntää, täyttä valetta, Johnson tylyttää.

Britannian ulkoministerin mukaan Venäjä on rikkonut Krimillä ja Ukrainassa kansainvälistä lakia ja ”niin montaa kansainvälistä sopimusta, että niistä on vaikea pitää lukua”. Hän mainitsee esimerkkeinä YK:n peruskirjan toisen artiklan, Etyjin Helsingin päätösasiakirjan, ja Ukrainan ja Venäjän välisen ystävyyssopimuksen.

Lisäksi Putin rikkoi Johnsonin mukaan Budapestissa vuonna 1994 allekirjoitettua sopimusta. Siinä Ukraina sitoutui luopumaan Neuvostoliiton romahduksen jälkeen maahan jääneistä ydinaseista ja Venäjä puolestaan lupasi kunnioittaa Ukrainan rajoja ja pidättäytyä käyttämästä voimaa tai sen uhkaa Ukrainan ”alueellista koskemattomuutta tai itsenäisyyttä vastaan”.

– Krimin anneksoinnin jälkeen Putin meni vielä pidemmälle, sytyttäen ja ruokkien voimalla konfliktin liekkejä itäisessä Ukrainassa. Venäjä jatkaa tänäkin päivänä sotilaiden ja tankkien lähettämistä roihuun, joka on niellyt jo yli 10 000 henkeä ja ajanut 2,3 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Boris Johnson muistuttaa kirjoituksessaan myös Itä-Ukrainan yllä heinäkuussa 2014 alas ammutusta Malaysia Airlinesin lennosta.

– Lennosta MH17 tuli jälleen yksi tämän tragedian uhreista, kun Venäjän tukemien taistelijoiden hallitsemalta alueelta laukaistu venäläinen ohjus räjäytti ohi lentäneen matkustajakoneen ja tappoi 298 viatonta ihmistä, mukaan lukien kymmenen brittiä.

Johnson nostaa esiin myös krimin tataarien kohtelun ja venäläishallinnon ihmisoikeusloukkaukset vallatulla niemimaalla. Venäjä ei ole useista pyynnöistä huolimatta suostunut päästämään YK:n tarkkailijoita alueelle.

– Jokaisen kansakunnan turvallisuus riippuu loppujen lopuksi siitä elintärkeästä periaatteesta, etteivät maat saisi muuttaa rajoja tai hankkia alueita voimakeinoin. Tämän takia Krimin kohtalolla on merkitystä meille kaikille, Boris Johnson toteaa.

Lue myös:

Vladimir Putin päätti Krimin valtauksesta jo vuonna 2007

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt