Verkkouutiset

Britannian tiedustelujohtaja: Vladimir Putinia on varoitettu

Venäjän röyhkeyteen vastataan MI6:n ykkösmiehen mukaan päättäväisin toimin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa häikäilemätön käyttäytyminen antaa Britannian legendaarista MI6-tiedustelupalvelua johtavan Richard Mooren mukaan aiheen välittömään huoleen.

Äskettäinen joukkojen keskitys Ukrainan rajalle oli hänen mukaansa Venäjän asevoimien miesvahvuudessa mitattuna massiivisin operaatio alueella sitten kylmän sodan päättymisen. Putin määräsi joukot aloittamaan paluun varuskuntiinsa juuri, kun useat läntiset tarkkailijat uumoilivat suurhyökkäyksen Ukrainaan olevan enää ajan kysymys.

Britannia oli MI6:n johtajana lokakuussa 2020 aloittaneen Mooren mukaan varoittanut Putinia mahdollisen hyökkäyksen ankarista seurauksista.

– Venäläisillä ei ole pienintäkään epäselvyyttä siitä, mikä on Britannian kanta. Heillä ei ole vähäisintäkään epätietoisuutta myöskään Joe Bidenin hallinnon kannasta, sillä yhteydet ovat avoinna, Moore sanoo sanomalehti The Sunday Timesin julkaisemassa haastattelussa.

– Minä en ole itse tarttunut puhelimeen, mutta käytössäni on keinot kommunikoida [venäläisten kanssa] aina, kun tarve vaatii. Istumme heidän vieressään YK:n turvallisuusneuvoston pysyvinä jäseninä ja kykenemme viestimään heidän kanssaan, hän toteaa.

Putinin hallinto on Mooren mukaan kasvavan paineen alaisena, koska olot Venäjällä heikkenevät kaiken aikaa.

– Venäjä on objektiivisesti tarkasteltuna taloudellisesti ja demografisesti taantuva valtio. Se on äärimmäisten haasteiden äärellä, hän arvioi.

Venäjän sotilastiedustelun agenttien vuonna 2018 Britannian Salisburyssa toteuttamaan hermomyrkkyiskuun Moore ei edelleenkään kykene suhtautumaan tyynesti.

– Salisbury saa minut vieläkin vihaiseksi, koska tiedän, miten lähellä oltiin tilannetta, jossa uhreja olisi tullut paljon. Voitte kuvitella, mitä olisi saattanut tapahtua, jos joku pikkulapsi olisi saaneet ainetta käsiinsä ja levitellyt sitä ympäriinsä.

Moore on yli 2[nbsp]500 henkeä työllistävän tiedustelupalvelun virkailijoista ainoa, joka esiintyy julkisuudessa omalla nimellään. MI6:n riveihin hänet oli aikanaan värvätty suoraan Oxfordin yliopistosta. Hän ehti kuitenkin toimia välillä vuosia Britannian ulkoministeriössä muun muassa suurlähettiläänä ja poliittisen osaston päällikkönä ennen nimitystään tiedustelupalvelun ykköspaikalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)