Theresa May puhuu parlamentin alahuoneessa. LEHTIKUVA / AFP Mark Duffy

Britannian parlamentti otti vallan Brexitissä

Britannian parlamentin alahuoneen on tarkoitus äänestää EU-eron suuntaa-antavista vaihtoehdoista keskiviikkona.

Britannian parlamentti päätti ottaa maanantain ja tiistain välisenä yönä itselleen vallan Brexit-prosessissa, kertoo BBC.

Parlamentin alahuone voi siten järjestää keskiviikkona suuntaa-antavia äänestyksiä Britannian EU-eron vaihtoehdoista, joita ovat esimerkiksi Brexitin peruminen, uusi kansanäänestys, ero EU:sta pysyen EU:n yhteismarkkinoilla tai ero ilman erosopimusta.

Pääministeri Theresa Mayn mukaan suuntaa-antavat äänestykset eivät ole sitovia, eikä hallitus ole velvollinen noudattamaan niitä.

Aloite suuntaa-antavista äänestyksistä meni läpi 27 kansanedustajan enemmistöllä. Aloitteen takana oli konservatiivien edustaja Oliver Letwin.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta tämän viikon perjantaina. May pyysi viime viikon huippukokouksessa EU:lta kolmen kuukauden lykkäystä Brexitiin. EU-johtajat eivät myöntyneet tähän, vaan antoivat Maylle kaksi takarajaa.

Jos brittiparlamentti hylkää erosopimuksen, Mayn pitää huhtikuun 12. päivään mennessä kertoa, eroaako Britannia ilman sopimusta vai pyytääkö Britannia pitkää lykkäystä ja osallistuu eurovaaleihin. Jos brittiparlamentti hyväksyy erosopimuksen tämän viikon aikana, Britannia eroaa ”hallitusti” toukokuun 22. päivänä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt