RAF:n videolla esitellään myös naislentäjiä. / RAF

”Ei tavallinen työ” – ilmavoimat rekrytoi naisia toimintavideolla

Britannian RAF:n rekrytointimainoksessa tuodaan esiin naisten rooleja taistelu- ja tukitehtävissä.

Britannian ilmavoimat on julkaissut rekrytointivideon, jolla pyritään rikkomaan asevoimien perinteisiä sukupuolistereotypioita.

Videon ääniraidalle on poimittu kosmetiikkatuotteiden televisiomainoksista tuttuja kliseitä. Samalla RAF tuo esiin naissotilaiden erilaisia rooleja muun muassa helikopterilentäjinä, ilmavoimien komentokeskuksissa ja lääkintätehtävissä.

– Naiset tulisi määritellä heidän tekojensa, ei kliseiden perusteella. Jokainen tehtävä RAF:ssä on avoin kaikille, niin vapaa-ajalla kuin rintamallakin, mainoksessa todetaan.

Naisten asema ilmavoimissa on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun Yhdysvaltain F-16-taitolentoryhmän ensimmäinen naisjohtaja sai tehtävästään potkut vain kahden viikon jälkeen. Aiemmin helmikuussa tehdyn päätöksen taustoja ei kerrottu tarkemmin julkisuuteen, mutta ryhmän ilmoitettiin menettäneen yleisellä tasolla luottamuksensa kapteeni Zoe Kotnikin johtamiseen.

Taitolentoyksikön johtajapesti on toisaalta osoittautunut viime vuosina tuuliseksi tehtäväksi. The Aviationist -sivuston mukaan myös everstiluutnantti Jason Heard erotettiin ryhmän johdosta loppuvuodesta 2017 samasta syystä. Heardin väitettiin luoneen ”toksisen” ilmapiirin yksikössään ja kuristaneensa alaistaan kiistan yhteydessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt