Verkkouutiset

Britannian hallitus esitteli odotetun Brexit-linjauksensa

Kahden ministerin eroon johtanutta linjapaperia on arvosteltu pehmeäksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian hallituksen torstaina julkaisema Brexit-linjaus mukailee pääministeri Theresa Mayn viime perjantaina esittelemää linjausta EU:n ja Britannian yhteistyöstä Britannian EU-eron jälkeen, kertoo The Guardian.

Linjauksen mukaan Britannia ehdottaa, että se noudattaisi myös eronsa jälkeen EU:ssa sovittuja maataloustuotteiden ja hyödykkeiden standardeja.

Britannia ehdottaa, että se keräisi omat tullinsa Britanniaan tulevista hyödykkeistä, mutta myös EU:n tullia hyödykkeistä, jotka ovat Britannian läpi matkalla EU-alueelle. Britannia tulevana EU:n ulkopuolisena valtiona keräisi siis EU:n säännösten mukaisia tulleja ulkorajoillaan.

EU-alueen nykyisen tullijärjestelmän mukaan jäsenmaat keräävät EU-tullia alueen ulkopuolelta tulevista hyödykkeistä. Järjestelyllä suojellaan EU:n sisämarkkinoita.

Linjauksessa toivotaan, että maa pystyisi pitämään hyvät suhtensa unioniin myös eron jälkeen. Linjapaperissa ehdotetaankin, että EU:n ja Britannian johtajat kävisivät keskusteluja säännöllisesti.

Virallisen linjauksen mukaan yrityksille tulisi antaa mahdollisuus tarjota palveluitaan ja lahjakasta työvoimaansa vapaasti myös EU-alueella.

Britannia on linjauksen mukaan valmis päästämään turistit maahansa pelkällä EU-passilla ilman erillisiä viisumeita. Britannia toivottaa myös kaikki opiskelijat tervetulleiksi.

Politico tiivistää, että linjauksessa halutaan säilyttää jonkinasteinen hyödykkeiden vapaa-kauppa-alue, antaa helpotuksia rahaliikenteelle ja jatkaa yhteistyötä turvallisuuden sekä monien EU-virastojen parissa.

Perjantainen hallitukselle esitelty linjaus johti Brexitistä vastanneen ministerin David Davisin ja ulkoministerin Boris Johnsonin eroon. Molemmat eurokriitikot pitivät Mayn esitystä liian pehmeänä, eli kokevat sen pitävän Britannian liian tiukasti kiinni EU:n säännöissä.

May kertoi hallituksen hyväksymää linjapaperia esitellessään, että sopimus vaatii neuvottelujen osapuolilta pitkän aikavälin hyötyä tavoittelevaa asennetta ja kompromissihakuisuutta.

Theresa May tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin torstaina. Pääministeri pyrkii solmimaan vapaakauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa EU-eron jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)