Suunnitelmat rajatarkastusten aloittamisesta ovat herättäneet ankaraa kritiikkiä. LEHTIKUVA / AFP Ben Stansall

Britannialta 800 miljoonaa euroa Brexit-rajatarkastuksiin

Rajatarkastusten aloittamista joudutaan myös lykkäämään koronavirusepidemian vuoksi.

Britannian hallitus on julkaissut uuden 800 miljoonan euron suunnitelman brexitin jälkeisille rajatarkastuksille, uutisoi BBC.

Suunnitelmiin sisältyy muun muassa 500 uuden rajavartijan palkkaaminen, uusien rajatarkastuspisteiden rakentaminen sekä uusi 100 miljoonan euron IT-järjestelmä helpottamaan asiointia tulliviranomaisten kanssa.

Huhut hallituksen suunnitelmista rakentaa Englannin kanaalin rannalla sijaitsevaan Kentiin suuri rekkaparkki rajatarkastuksia varten ovat kuitenkin herättäneet ankaraa vastustusta. Hallituksen kansliaministeri Michael Gove on kieltänyt väitteet.

– Tarkoituksenamme ei ole rakentaa massivista betoniparkkialuetta. Tarkoituksenamme on rakentaa älykästä infrastruktuuria Kentiin ja muualle, joka mahdollistaa rahdin tehokkaan kulun, Gove kommentoi.

Britannian EU-eron siirtymäkauden on määrä päättyä vuodenvaihteessa. Mikäli uutta kauppasopimusta saada aikaiseksi, Britannia ei tämän jälkeen ole enää osa EU:n yhteismarkkina-aluetta ja tulliliittoa.

Britannia on kuitenkin jo ilmoittanut, ettei se pysty aloittamaan rajatarkastuksia ennen ensi kesää koronavirusepidemian aiheuttaman taloudellisen epävakauden vuoksi. Maa ei ole myöskään halukas jatkamaan siirtymäkauden kestoa.

Kauppaministeri Liz Truss varoitti alkuviikosta vuodetussa kirjeessä, että rajatarkastusten aloittamisen lykkääminen voisi johtaa salakuljetuksen lisääntymiseen, Pohjois-Irlannin aseman heikentymiseen ja ongelmiin maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt