X
SULJE MAINOS
Mark Sedwill. LEHTIKUVA/JARNO MELA

”Britannia on iskenyt kyberkeinoin Venäjälle”

Entinen huippuneuvonantaja sanoo maansa kostavan Kremlin aggressiiviset toimet.

Britannian kerrotaan toteuttaneen sarjan peitettyjä kyberhyökkäyksiä Venäjän avainhenkilöitä vastaan. Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen entisen turvallisuusneuvonantajan Mark Sedwillin mukaan Britannia on pyrkinyt hyödyntämään Kremlin haavoittuvuuksia usein eri tavoin. Käytettyyn keinovalikoimaan ovat hänen mukaansa kuuluneet muun muassa hyökkäykselliset kybertoimet.

– Venäjä operoi asianharrastajien harmaaksi vyöhykkeeksi kutsumalla alueella – tilassa, joka sijoittuu normaalien valtioiden välisten suhteiden ja aseellisen konfliktin väliin. Siihen kuuluvat kyberiskut, informaatiosodankäynti ja häirintäkampanjat, Sedwill sanoo Times Radiolle antamassaan haastattelussa.

– On tärkeää, että myös me kykenemme toimimaan harmaalla vyöhykkeellä – ja tehokkaasti. Emme voi jättää aloitetta vastustajiemme käsiin.

– On olemassa haavoittuvuuksia, joita pystymme käyttämään hyväksemme, mutta emme aina puhu niistä, Sedwill toteaa.

Kremliin kohdistuvilla toimillaan Britannia haluaa hänen mukaansa osoittaa, että Venäjän aggressiivisella käyttäytymisellä on korkeampi hinta kuin mitä maan johto on ehkä ennakoinut.

”Ajoittain kynnys ylittyy”

Turvallisuusneuvonantajan paikalta syyskuussa eronnut Sedwill kertoo Britannian kybertoimien kohdistuneen muun muassa Venäjältä ulkomaille suuntautuneisiin laittomiin rahavirtoihin.

Iskuja määrättiin hänen mukaansa toteutettavaksi esimerkiksi sen jälkeen, kun Venäjän sotilastiedustelu oli yrittänyt murhata entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären vuonna 2018 Britannian Salisburyssa.

Britannian hallitus on Sedwillin mukaan valmis vastaaviin toimiin silloin, kun sen katsotaan olevan välttämätöntä ja oikein.

– Aika ajoin tämä kynnys ylittyy. Salisburyn hyökkäys oli ensimmäinen kerta sataan vuoteen, kun kemiallista asetta käytettiin eurooppalaista valtiota vastaan. Vastasimme siihen näkyvin toimin, kuten karkottamalla kokonaisen Venäjän vakoiluverkoston Britanniasta, Sedwill sanoo.

– Lisäksi kuitenkin toteutimme sarjan hienovaraisia toimia, joihin kuuluivat myös toimet ulos Venäjältä virtaavaa laitonta rahaa vastaan sekä eräät muut peitetyt toimet, joista en tietenkään voi kertoa, hän toteaa.

Britannian parlamentin tiedustelukomitea arvioi heinäkuisessa raportissaan, että maa oli aiemmin vakavasti aliarvioinut Venäjän muodostamaa uhkaa.

Maan asevoimien strategista esikuntaa johtava kenraali Sir Patrick Sanders ilmoitti syyskuussa Britannian voivan tarvittaessa hajottaa, lamauttaa ja tuhota vihollisensa kriittistä infrastruktuuria kybersodankäynnin keinoin.

– Noudattamamme kahtiajako sodan ja rauhan välillä ei enää päde. Vastustajamme käyttävät kaikkia keinoja saavuttaakseen etua sodan kynnystä ylittämättä ja kerryttävät yliotetta salakavalasti ja vääjäämättömästi, kenraali Sanders totesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt