EU-jäsenyyden kannattajien bussi ajoi Lontoossa 21. helmikuuta. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Tolga Akmen

Britannia joutuisi maksamaan jättisumman Brexitin viivästymisestä

Pääministeri Theresa Mayn hallitus on suunnitellut EU-eron siirtymäajan lykkäämistä.

Britannian EU-eron kustannukset voivat nousta jopa miljardeilla euroilla, jos maa yrittää pidentää alun perin sovittua siirtymäaikaa.

Pääministeri Theresa Mayn hallituksen suunnitelmassa siirtymäaika jatkuisi yli EU:n ehdottaman takarajan loppuvuodesta 2020. Hallituksen tiedottajan mukaan siirtymäaika pysyisi silti ”noin kahdessa vuodessa”.

Independentin mukaan aiemmin arvioitu 44 miljardin euron erosumma ei tällöin riittäisi. Brysselin neuvottelijat ovat pitäneet kiinni kovasta linjasta. Jos siirtymäaika venyy, tulee myös Britannian maksuista sopia uudelleen.

Mayn hallituksen on määrä kokoustaa torstaina ja luonnostella yhteinen kanta EU:n kanssa käytäviä kauppaneuvotteluita varten. Ministerien välillä on ollut erimielisyyttä eron yksityiskohdista.

EU:n sisämarkkinoille pääsy saattaa edellyttää unionin sääntöjen noudattamista ilman, että Britannialla on varsinaista päätösvaltaa. Tämä ärsyttää erityisesti konservatiivien euroskeptistä laitaa.

Jos EU-eron siirtymäaika venyy vuoden 2021 puolelle, joutuisi Britannia todennäköisesti maksamaan koko vuoden jäsenmaksun eli noin 9,2 miljardia euroa. Jokainen myöhästymispäivä maksaisi siis ainakin 25 miljoonaa euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt