Brittimuusikko Anne-Marie Ruisrockissa 2018. LEHTIKUVA / VILLE-VEIKKO KAAKINEN

Brexit vaarantaa brittibändien EU-kiertueet

Viisumimaksut uhkaavat estää nousevien yhtyeiden matkustamisen.

Britannialaisten yhtyeiden EU-kiertueiden kustannukset nousevat. Syynä on, että EU ja Britannian eivät joulun alla päässeet sopuun niin sanotun muusikkopassin käyttöönotosta. Kyseinen passi sallisi brittimuusikoiden esiintyä EU:ssa ilman viisumia, samoin EU-muusikoiden Britanniassa.

Britannian muusikkoliiton mukaan uudet viisumivaatimukset haittaavat etenkin nousevien yhtyeiden kiertueita. Katteet ovat pienet, joten 300 euron viisumi yhtä henkilöä kohden lisää kustannuksia merkittävästi, sanoo manageri Ellie Giles Twitterissä.

– Ei se ollut kovin kannattavaa ennenkään, mutta nyt tilanne menee tuplasti pahemmaksi, Giles sanoo.

Aiemmin muusikot ovat vapaasti voineet esiintyä kanaalin molemmin puolin.

Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden syyttää NME-verkkolehdessä EU:ta.

– EU hylkäsi muusikot kanaalin molemmin puolin, emme me, Dowden sanoo.

EU-komissio kiistää Dowdenin väitteen. Sen mukaan juuri Britannia torjui EU:n ehdotuksen sekä lyhyt- että pitkäaikaisesta viisumivapaudesta.

– Britannia on valinnut linjakseen sen, että se ei salli EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta EU:ssa, sanoo EU-komission edustaja.

EU:lla on esittää todiste oman väitteensä tueksi. EU on tuonut julkisuuteen oman maaliskuisen ehdotuksensa kauppasopimukseksi. Tuolloin EU esitti, että viisumivapaasti saisivat 90 päivän ajan liikkua muun muassa urheilijat, esiintyvät taiteilijat, toimittajat ja yhtiöiden sisäiset työharjoittelijat. EU:n ehdotus ei kuitenkaan päätynyt lopulliseen kauppasopimukseen.

Independent-lehden mukaan Britannia torjui EU:n ehdotuksen. Se tarjosi tilalle 30 päivän viisumivapautta, mutta asiasta ei päästy sopuun. Financial Times -lehden mukaan EU:n torjunnan syynä syynä oli, että Britannia olisi halunnut laajan poikkeuksen työlupakäytäntöön. EU ei suostunut tähän, koska se olisi rikkonut unionin omia sisämarkkinasääntöjä.

Britannian musiikkiteollisuuden mukaan vaarana on, että myös Yhdysvallat alkaa rajoittaa brittimuusikoiden liikkuvuutta. Syynä on se, että Yhdysvallat vaatii muusikoilta ”kansainvälisen tunnustamisen” siitä, että kyseessä on ”korkean tason osaaja”. Britannian EU-ero uhkaa viedä brittimuusikoilta tämän tunnustamisen, mistä seuraisi, että he joutuvat hankkimaan viisumin esiintyessään Yhdysvalloissa. Kyseisen viisumin hinta nousi viime vuonna 460 dollarista 705 dollariin (580 euroa) henkeä kohti.

Britannian musiikkiteollisuuden arvo on 5,8 miljardia puntaa eli 6,5 miljardia euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt