Brexit-pääneuvottelija: Euroopan parlamentti käyttää veto-oikeuttaan, jos tarjous ei parane

Guy Verhofstadtin mukaan Britannian Brexit-esitys on maassa asuvien EU-kansalaisten näkökulmasta erittäin huono.

Euroopan parlamentin Brexit-pääneuvottelijan Guy Verhofstadtin mukaan Britannian ensimmäinen esitys Brexit-neuvotteluihin veisi EU-kansalaisilta näiden oikeuksia.

Liberaaliryhmä ALDEa Euroopan parlamentissa johtava Verhofstadt kirjoittaa Brexit-esityksistä brittiläisen The Guardian -lehden mielipidepalstalla.

Verhofstadtin mukaan brittien esitys asettaisi läpi mennessään ”epävarmuuden tumman pilven” Britanniassa elävien EU-kansalaisten ylle.

EU:n Brexit-neuvotteluja johtavan komissaari Michel Barnierin esityksessä britit ja EU-maiden kansalaiset saisivat pitää kiinni samoista oikeuksista kuin nykyisin.

Britannia antoi oman esityksensä kolme viikkoa EU:ta myöhemmin. Esityksen mukaan EU-kansalaiset saisivat Britanniassa ”kolmansien maiden kansalaisten” statuksen.

– Eurooppalaiset eivät vain menettäisi oikeuttaan äänestää paikallisvaaleissa, vaan perheenjäsenten tulisi täyttää myös minimitoimeentulon vaatimukset, ja on epäselvää, mikä status Brexitin jälkeen syntyneillä lapsilla olisi, Verhofstadt arvioi.

– Riskinä on, että tällä luotaisiin eräänlainen toisen asteen kansalaisuus. Ehdotus on jopa ristiriidassa Vote Leave -kampanjan linjapaperin kanssa, joka lupasi, että EU-kansalaisia ei kohdella Brexitin jälkeen epäedullisemmin kuin nykytilanteessa.

Verhofstadtin mukaan ehdotus myös lisäisi merkittävästi hallinnollista taakkaa ja jättää ison osan tärkeitä kysymyksiä täysin auki. Näistä esimerkkeinä hän nostaa esiin tutkintojen tunnustamisen, opiskelijoiden aseman ja Euroopan unionin tuomioistuimen roolin.

– Euroopan unionilla on yhteinen missio laajentaa ja parantaa kansalaisten oikeuksia, ei vähentää niitä. Emme koskaan tue niiden jälkikäteistä poistamista. Euroopan parlamentti pitää kiinni oikeudestaan hylätä kaikki sopimukset, jotka jättävät EU-kansalaiset huonompaan asemaan kuin missä he ovat tällä hetkellä.

Kommentit