Verkkouutiset

Brexit muuttaa EU-parlamentin jakoa rajusti – demarit kutistuvat, skeptikot hajoavat

Keskustaoikeiston asema vahvistuu, jos Britannian 73 meppiä jättää EU-parlamentin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos Britannia lähtee EU:sta, lähtevät myös brittiläiset EU-parlamentaarikot eli mepit. EU-parlamentissa istuu tällä hetkellä 73 brittimeppiä seitsemässä eri ryhmässä. Yhteensä parlamentissa on 751 jäsentä.

Brittien lähtö muuttaisi parlamentin voimasuhteita siten, että keskustaoikeiston asema vahvistuisi, koska ryhmässä ei istu yhtään brittiä. Sen sijaan sosiaalidemokraatit heikkenisivät, kun 20 brittiä palaisi kotimaahansa.

Paikkajako muuttuisi tällä tavoin:

Keskustaoikeisto EPP (Nyt 215 paikkaa, lähteviä brittejä 0).

Sosiaalidemokraatit S&D (189, –20)

Konservatiivit ja reformistit (74, –21)

Liberaalit ALDE (70, –1)

Yhtynyt vasemmisto GUE (52, –1)

Vihreät (50, –6)

Vapaus ja suora demokratia EFDD (46, –22)

Kansallinen rintama ENF (38, –1)

Sitoutumattomat (16, –1)

Britannian konservatiivit istuivat aiemmin EPP-ryhmässä. Vuoden 2009 EU-vaalien jälkeen he kuitenkin perustivat oman ECR-ryhmänsä.

– Britit ovat lähteneet meiltä jo aiemmin, naurahtaa kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen.

Kokoomus kuuluu EPP-ryhmään. ECR-ryhmään Suomesta kuuluvat perussuomalaiset.

Ennen vuotta 2014 perussuomalaiset kuuluivat EU-kriittiseen EFDD-ryhmään, jota johtaa brittiläinen Nigel Farage. Farage on pitkään vaatinut brittien EU-eroa, ja jos se nyt toteutuu, hajoaa myös hänen EFDD-ryhmänsä.

Syy on siinä, että ryhmässä täytyy olla vähintään 25 meppiä seitsemästä eri maasta. Brittieron jälkeen EFDD kutistuisi 24 meppiin.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä brittimeppien asemalle tapahtuu sen jälkeen, kun Britannia on jättänyt virallisen eroilmoituksen EU:lle. Lain mukaan Britannia pysyy EU:n täysjäsenenä lopulliseen eroon saakka, ja näin ollen myös mepit säilyttävät asemansa loppuun saakka.

EU-parlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo, että käytännössä tilanne muuttuisi brittien kannalta hankalaksi. He säätäisivät lakeja EU:lle, vaikka he ovat lähdössä unionista.

Jaakonsaaren mielestä brittien kannattaisikin jättää tehtävänsä heti, kun Britannian erosta aletaan neuvotella.

– Olisi hirveän väärin EU-kansalaisia kohtaan, jos EU-lainsäädäntötyöhön osallistuisi 73 meppiä, jotka ovat jo henkisesti jättäneet unionin.

Jaakonsaari toisaalta huomauttaa, että hän ei pidä varmana, että Britannian ero lopulta toteutuu.

– Uskon ihmeisiin ja ihmisiin, että voi tapahtua vielä mitä tahansa.

EU-parlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) arvioi, että kyseinen ”ihme” saattaa olla Britannian sisäpoliittinen kaaos, joka pakottaa maan uusiin vaaleihin ennen kuin eroprosessi käynnistyy. Vaalien jälkeen uusi hallitus voisi halutessaan peruuttaa koko hankkeen.

– Kansanäänestyksellä ei ole perustuslaillista asemaa, mutta jos sen menee poliittisesti sivuuttamaan, siitä alkaa kapina. Uudet vaalit voisivat tulla kyseeseen, jolloin koko pakka menisi uusiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)