Koronapotilasta hoidetaan sairaalassa Rio de Janeirossa 5. maaliskuuta. LEHTIKUVA / AFP / Andre Coelho

Brasilian korona on kuin pommi muulle maailmalle

Rokotteille osin vastustuskykyinen virusmuunnos on noussut maassa vallitsevaksi viruskannaksi.

Koronaviruksen hallitsematon leviäminen Brasiliassa voi pahimmillaan pidentää maailmanlaajuista pandemiaa.

Aiempaa herkemmin leviävä ja rokotteille osittain vastustuskykyinen P1-virusmuunnos on jo noussut maassa vallitsevaksi viruskannaksi. Sen on todettu sairastuttavan myös henkilöitä, jotka ovat aiemmin toipuneet koronasta.

Brasilian tartuntamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa helmikuun puolivälin jälkeen, ja terveydenhuoltojärjestelmä on paikoitellen lähellä romahduspistettä.

Synkästä tilanteesta on syytetty presidentti Jair Bolsonaroa, joka on vähätellyt viruksen luomaa uhkaa ja arvostellut rajoitustoimista päättäneitä paikallishallinnon johtajia.

Asiantuntijoiden mukaan muu maailma ei ole turvassa, jos koronaepidemia riehuu yhdenkään valtion alueella. Suuri määrä tartuntoja lisää todennäköisyyttä uusien virusmuunnosten ilmaantumiselle.

Covid-19 Brazil Observatory -laitoksen matemaatikko Roberto Kraenkel kuvailee epidemiasta viime aikoina saatuja tietoja ”atomipommiksi”.

– Olen yllättynyt siitä, missä määrin variantteja on löytynyt. Mediassa ei ole ymmärretty tämän merkitystä. Kaikki huolta aiheuttavat muunnokset leviävät helpommin, mikä tarkoittaa epidemian nopeutumista. Tämä on katastrofi, Kraenkel sanoo Washington Post -lehdelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt