LEHTIKUVA / AFP Geoffroy Van Der Hasselt

”Boris Johnson voi hajottaa Britannian”

Brexit saattaa jättää Britannian ”ulos kylmyyteen”.

Britannian pääministeri Boris Johnson ottaa suuren riskin tarrautuessaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin ja tämän tarjoamaan vapaakauppasopimukseen, arvioi CNN.

Analyysin on laatinut CNN:n kansainvälisiä suhteita seuraava toimittaja Nic Robertson.

Yhdysvaltalaiskanavan arvion mukaan Johnsonin politiikka on ”uhkapeliä”, joka saattaa vielä hajottaa Britannian ja jättää maan syventyvien geopoliittisten rintamalinjojen ”väärälle puolelle”.

Johnson osallistuu tänä viikonloppuna ensimmäisen kerran vauraiden teollisuusmaiden G7-kokoukseen. Johnsonin ja Trumpin odotetaan Ranskassa järjestettävän kokouksen yhteydessä julkistavan yksityiskohtia maiden välisen mahdollisen vapaakauppasopimuksen aikataulusta, CNN kertoo.

Vapaakauppasopimus olisi poliittisten pulmien kanssa painivalle Johnsonille todellinen oljenkorsi, sillä tuorehkoa pääministeriä uhkaavat niin epäluottamuslause kuin ennenaikaiset parlamenttivaalitkin.

Liian vahva nojautuminen Trumpin Yhdysvaltoihin voi kuitenkin koitua Britannialle kohtalokkaaksi, arvioi CNN. Kasvavien jännitteiden ja kauppasotien maailmassa Johnsonin Britannia voi Yhdysvaltoja tukevalla politiikallaan vieraantua niin EU:sta kuin Kiinasta. Brexitin jälkeinen Britannia olisi vaarassa joutua ”ulos kylmyyteen”, arvaamaton Trump ainoana liittolaisenaan.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt