Nicola Sturgeon. (Photo by NEIL HANNA / various sources / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Boris Johnson kielsi skotteja äänestämästä itsenäisyydestä

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ennustaa kansallismielisyyden vahvistuvan.

Britannian pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut, että Skotlanti ei saa järjestää kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä. Johnson sanoo, että koska Skotlanti äänesti asiasta vuonna 2014, uutta äänestystä ei voida järjestää. Johnson on lähettänyt kirjeen Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeonille, joka oli pyytänyt lupaa äänestykselle.

– Britannian hallitus tukee Skotlannin kansan demokraattista päätöstä ja lupausta, jonka Te olette antanut sille. Siitä syystä en voi suostua pyyntöön vallansiirrosta, joka johtaisi uuden kansanäänestyksen järjestämiseen, Johnson perustelee.

Skotlanti hylkäsi itsenäisyyden vuonna 2014. Johnsonin mukaan kyseessä oli ”kerran sukupolvessa” -äänestys, jossa skotit ilmoittivat kannattavansa Britannian yhtenäisyyttä.

– Uusi kansanäänestys jatkaisi poliittista pysähtyneisyyttä, jossa Skotlanti on ollut viime vuosikymmenen ajan. Skotlannin koulut, sairaalat ja työpaikat ovat jääneet jälkeen siksi, että on kampanjoitu itsenäisyyden puolesta, Johnson sanoo.

Sturgeon vastaa, että Johnson ja tämän puolue konservatiivit ovat kauhuissaan kansanäänestyksestä, koska Skotlanti äänestäisi itsenäisyyden puolesta.

– Ongelma konservatiiveille on, että mitä kauemmin he estävät demokratiaa toteutumasta, sitä vähemmän (Englannin ja Skotlannin) valtioliitto on tasa-arvoinen ja sitä enemmän he lisäävät itsenäisyyden kannatusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt