Boris Johnson. LEHTIKUVA / AFP Jessica Taylor

Boris Johnson: Ei Brexit-lykkäystä

Pääministeri aikoo yksinkertaisesti olla noudattamatta uutta lakia.

Viime viikolla brittiparlamentti sääti puoluerajat ylittäen lain, jonka mukaan pääministerin tulee 19. lokakuuta mennessä pyytää maan EU-eron lykkäystä 31. lokakuulta 31. tammikuulle, jos vaarana on sopimukseton ero.

Pääministeri Boris Johnson aikoo ilmoittaa huomisessa tapaamisessaan väistyvän komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa, että hän aikoo uhmata uutta lakia ja erottavansa Britannian unionista lokakuun viimeinen päivä.

Johnsonin tavoite on edelleen uusi sopimus EU:n kanssa, mutta hän ei aio myöskään neuvotella minkäänlaisesta eropäivän lykkäyksestä.

– Älkää antako [työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy] Corbynin joukkioineen huijata itseänne. Toisaalta he sanovat, etten halua sopimusta. Toisaalta he haluavat pakottaa minut lykkäämään. Molemmat ovat väärin. Minä tavoittelen sopimusta, mutta aion myös lopettaa tämän epävarmuuden ja viedä meidät pois [unionista] 31. lokakuuta, sanoi Johnson eilisiltaisessa lausunnossaan kannattajilleen.

Johnson on keskeyttänyt parlamentin toiminnan viiden viikon ajaksi lokakuun puoliväliin asti eli uudessa laissa säädetyn takarajan tienoille. Oikeusprosesseja lienee luvassa takarajan umpeutumisen 19. lokakuuta jälkeen.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt