X
SULJE MAINOS
Boeing EA-18G Growler -hävittäjä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Boeingin edustaja IS:lle Growlereista: Olin yllättynyt, että saamme myydä sitä Suomelle

Boeingin tarjous Suomelle koostuu 50 Super Hornetista ja 14 elektronisen sodankäynnin erikoiskoneesta Growlerista.

Super Hornet on seuraavan sukupolven versio ilmavoimien nykyisin käyttämistä Horneteista. Asiantuntija-arvioissa Super Hornetin lento-ominaisuuksia ei ole pidetty kilpailijoihin verrattuna kaikkein ketterimpinä, mutta Growler on jotain, mitä muilla ei ole tarjota, kirjoittaa Ilta-Sanomat.

Entinen hävittäjälentäjä John Thompson, joka työskentelee Boeingin kumppanin Northrop Grummanin palveluksessa Growlerista vastaavana johtajana mainostaa sitä poikkeukselliseksi aseeksi.

– Koko maailma on jakautunut näkyvään ja näkymättömään kenttään. Tämä lentokone toimii näkymättömän sodankäynnin piirissä, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Growlerien on tarkoitus suojata Super Horneteja taistelutehtävissä. Ne muun muassa kykenevät häiritsemään vihollisen ilmapuolustusta. Thompsonin mukaan Growler kykenee elektroniseen sodankäyntiin hyvin laajalla säteellä.

Thompson ei avaa konkreettisesti Growlerin kykyjä mutta myöntää, että kone voisi sekoittaa laajalla alueella vihollisen järjestelmiä, vaikka se pysyttelisi omassa ilmatilassaan.

– Tälle lentokoneelle on ainutlaatuista myös se, että se toimii niin ennen konfliktia kuin sen aikana. Se on hyvin tärkeää. Uskon, että se muokkaisi Suomea aivan uudella tavalla. Yhdessä Super Hornetin kanssa se antaisi Suomelle yhdistelmän, jota sillä ei ole ennen ollut.

Tällä hetkellä Growlereita on Yhdysvaltain lisäksi vain Australiassa. Nato-maa Saksalle Growlereita on tarjottu.

– Se, että saimme luvan tarjota Growlereita Suomelle, on myös poliittinen kannanotto, kun ottaa huomioon, mitkä sen kyvyt ovat. Olin rehellisesti sanottuna yllättänyt siitä, että saamme myydä sitä kenellekään, Boeingin Suomen-edustaja Alain Garcia sanoo IS:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt