X
SULJE MAINOS
Björn Wahlroos. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Björn Wahlroos TE:lle: Pienet maat tekevät itselleen suurta hallaa

Talousvaikuttaja ei näe liian voimakasta rajaliikenteen rajoittamista järkevänä.

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos arvioi Talouselämälle, että pienet eurooppalaiset maat tekevät itselleen suurta hallaa asettamalla liian voimakkaita rajoituksia rajaliikenteeseen. Myös Suomessa asetettiin kovia rajoituksia rajaliikenteeseen viime viikolla.

Rajoitusten myötä muun muassa matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytettiin välitöntä työmatkaliikennettä lukuunottamatta.

– Minun on vaikea ymmärtää, mitä hyötyä esimerkiksi Tornion ja Haaparannan välisen rajan sulkemisesta on koronaviruksen hoitamisessa. Björn Wahlroos sanoo TE:lle.

Wahlroos pitää selvänä, että rajojen sulkeminen ja tapaamisten rajoittaminen näkyvät kansantalouksissa ympäri Eurooppaa. Italiassa ja Espanjassa on jo käytössä ulkonaliikkumiskiellot, keskieurooppalaista autoteollisuutta ajetaan alas ja ihmisiä lomautetaan massoittain joka puolella Euooppaa.

Wahlroos huomauttaa, että suuret kansantaloudelliset vastoinkäymiset heijastuvat lopulta myös terveydenhuoltoon ja kansanterveystyöhön.

– On vaikea punnita rahaa ja terveyttä, ihmishenkiä ja euroja vastakkain, mutta se on tehtävä. Jos joudumme syvään valtiontaloudelliseen kriisiin, sillä on myös terveysvaikutuksia. Nämä asiat ovat viime kädessä jossain määrin yhteismitallisia, hän katsoo.

Björn Wahlroos kantaa huolta siitä, miten Suomi tulee selviämään uudesta talouskriisistä, johon se on koronan vuoksi ajautumassa. Hän viittaa Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehnin viime viikolla antamiin varoituksiin suurtyöttömyydestä ja Suomea moukaroivasta konkurssiaallosta.

– On selvää, että Suomella ei ole mennyt viime vuosina hyvin. Sehän myönnetään myös hallitusohjelmassa, jossa on kunnianhimoisia tavoitteita. Nyt on täysin selvää, ja hallitus on itsekin sen myöntänyt, että ohjelman työllisyystavoite ei tule toteutumaan, Wahlroos sanoo.

– Minusta on häkellyttävää, miten vähälle huomiolle Rehnin vakava sanoma jäi. Hän valitsi sanansa vielä tiukemmin kuin minulla on ollut tapana. Haluan kehottaa kaikkia päätöksentekijöitä kuuntelemaan Olli Rehniä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt