Björn Wahlroos. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Björn Wahlroos MT:lle: Suomi on Euroopan vasemmistolaisin

Talousvaikuttajan mukaan suomalaiset kaipaavat nykyistä oikeistolaisempaa politiikkaa.

Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos pitää Suomea Euroopan vasemmistolaisimpana maana, kertoo Maaseudun tulevaisuus.

Wahlroos kertoo lukeneensa Juhana Vartiaisen uuden kirjan ja hämmästelee sitä, että Vartiainen luetaan Suomessa kokoomuksen markkinaliberaaliin siipeen, vaikka ”Ruotsissa häntä pidettäisiin edelleen demarina ja Yhdysvalloissa vasemmistolaisena”.

– Suomalaiset eivät oikein ymmärrä, miten vasemmistolainen maa tämä on. Muodollisesti oikeistolaisin mutta asiallisesti Euroopan vasemmistolaisin, Wahlroos kertoo.

Wahlroosin mukaan äänestäjät tajuavat tämän paremmin kuin poliitikot.

– He (suomalaiset) haluaisivat äänestää järkevämmän politiikan eli alempien verojen, korkeamman talouskasvun ja työllisyyden ja ehkä vastikkeellisemman sosiaaliturvan puolesta, mutta poliitikot eivät toimi niin, Wahlroos sanoo.

– Minua voi syyttää kyynisyydestä, mutta havaintoni on, että hallituspohjan ja noudatetun politiikan välinen korrelaatio on kutakuinkin nolla, Wahlroos linjaa.

Wahlroosin mukaan Suomen työllisyysasteen nostamisen ja taloudellisen kasvun ytimenä ovat investoinnit. Investointeja Wahlroos vauhdittaisi laskemalla yhteisöveron nollaan, keventämällä pääomaverotusta, huojentamalla kaikkien tuloluokkien veroprogressiota, nostamalla pienituloisten työtulovähennystä sekä laittamalla tuloille 50 prosentin verokaton.

– Jos investoinnit ovat alle poistojen, maa deindustrialisoituu ja kehä kolmosen ulkopuolella olevat duunipaikat häviävät, Wahlroos varoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt