Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz eduskunnan täysistunnossa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ben Zyskowicz: Vihreillä ei ole sote-vaihtoehtoa

Kansanedustajan mukaan opposition edustajien tulisi päättää, mitä he sote-uudistukselta haluavat.

Oppositiopuolueet kertoivat lauantaina sote-kannoistaan Helsingin Sanomissa. Jokainen puolue vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kannattaa valinnanvapauden lisäämistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz ihmettelee tiedotteessaan vihreiden ristiriitaisia ulostuloja.

– Vihreät kertovat kannattavansa valinnanvapauden lisäämistä. Tämän on puheenjohtaja Touko Aaltokin sanonut. Samoin vihreät kannattavat palveluiden järjestämisvastuun siirtämistä maakunnille. Vaikka periaatteista ja pitkälle toteutuksestakin ollaan samaa mieltä, on Aalto tuominnut jo koko uudistuksen. Tulkittakoon tämä niin, että vihreät vastustavat uudistusta ennen kaikkea oppositiopolitiikan, ei niinkään asiakysymysten vuoksi.

Hallituksen esitys asiakkaan valinnanvapaudesta on eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona.

Zyskowicz pitää lakia onnistuneena kokonaisuutena. Hänen mukaansa uudistus on kiistaton parannus nykytilaan. Opposition esittämistä väitteistä Zyskowicz sen sijaan ei ole lainkaan vakuuttunut.

– Kaikki vakuuttavat olevansa yhtä mieltä siitä, että vastuu palveluiden järjestämisestä ei voi jäädä kunnille. Heti seuraavassa virkkeessä sosiaalidemokraatit etunenässä kuitenkin väittävät, ettei maakuntauudistusta tarvita, vaan haikaillaan jo kertaalleen perustuslakivaliokunnassa viime vaalikauden lopulla kaatuneen kuntayhtymämallin perään. Mitään todellista vaihtoehtoa SDP ei ole pystynyt esittämään sen enempää maakuntamallille kuin valinnanvapaudellekaan. SDP:n aluekuntamalli on lähinnä nimenmuutos, Zyskowicz huomauttaa.

Zyskowiczin mukaan opposition tulisi päättää, mitä he sote-uudistukselta haluavat.

– Jos on julkisesti valmis tuomitsemaan koko sote-uudistuksen onnistumisen, on pystyttävä esittämään myös varteenotettava vaihtoehto sille, minkä tuomitsee. Tätä sen enempää SDP, vihreät kuin muutkaan oppositiopuolueet eivät näemmä pysty tekemään. Esimerkiksi sosiaalidemokraattien piirissä ollut ajatus siitä, että nykyjärjestelmä pystyisi riittävästi parantamaan juoksuaan, perustuu vain ja ainoastaan toiveajattelulle.

– Tosiasia on, että julkisten tuottajien rinnalle tarvitaan lisävoimaa myös yksityisistä ja kolmannen sektorin tuottajista. Nyt esitetty malli tuo valinnanvapauden ja potilasta ja veronmaksajaa hyödyttävän tuottajien välisen kilpailun sote-järjestelmään tarkoituksenmukaisella tavalla, Zyskowicz sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt