Ben Zyskowicz. Lehtikuva/Timo Aalto

Ben Zyskowicz: Vasemmistoliitto on johdonmukainen velanottaja

Kokoomusedustajan mukaan vasemmistoliitto on koko ajan ollut valmis olemaan mieluummin tekemättä säästöjä.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi eduskunnan lisäbudjettikäsittelyssä, että vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotilalle ja vasemmistoliitolle pitää antaa tunnustusta johdonmukaisuudesta.

– Te olette aikanaan vaalien alla olleet yhtymättä muiden puolueiden vaatimukseen siitä, että tulee tehdä säästöjä. Te olette olleet jo silloin valmiita siihen, että mieluummin otetaan lisää velkaa. Ja te olette vastustaneet kilpailukykysopimusta jo silloin, kun se solmittiin, Ben Zyskowicz kehaisi.

– Mitä tulee sitten tähän yleiseen talouden tilanteeseen, niin todellakin miljardin verran tulee enemmän verotuloja. Tämä talouden positiivinen käänne ei ole yksin tietystikään hallituksen politiikan ansiota, mutta kyllä sillä vakaudella ja ennustettavuudella, verojen kiristämisen välttämisellä, jota hallitus on noudattanut, on oma merkityksensä ollut.

Sen sijaan vihreät ja Sdp:n kansanedustajat ovat Zyskowiczin mukaan nyt havainneet kikyn huonouden, ”vaikka täällä olivat yksimielisesti hyväksymässä ja kannattamassa kilpailukykysopimusta silloin, kun se solmittiin”.

Sdp:sta ovat muun muassa Pia Viitanen ja Krista Kiuru Ben Zyskowiczin mukaan huomanneet, että he ovatkin koko ajan vastustaneet kilpailukykysopimusta.

– Tämä on mielenkiintoista. Mitenköhän puheenjohtaja (Antti) Rinne on voinut sanoa, että hän uskoo, että Sdp:n kannatukseen vaikutti kielteisesti se, että tuettiin kilpailukykysopimusta, jos ei sitä sitten tuettukaan, Zyskowicz ihmetteli.

Vasemmistoliiton Kari Uotila oli aiemmin keskustelussa kysynyt ”olisiko mahdollista tätä noin miljardia käyttää Suomen tulevien vuosien ja vuosikymmenten kannalta paremmin kuin nyt nopeasti vain vähentää tämän vuoden velanottoa miljardilla”.

– Olisiko tätä liikkumavaraa voitu käyttää niiden kipeiden leikkausten pienentämiseksi, poistamiseksi, joita hallitus on tehnyt esimerkiksi meidän tulevaisuuden kannalta ja meidän tulevien sukupolvien velanmaksukyvyn kannalta oleelliseen opetukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen, koulutukseen? Tai sitten perua niitä leikkauksia, joita on tehty perusturvaan monelta osin tai muihin tärkeisiin asioihin, kuten vaikkapa lääkekorvausten leikkausten peruuttamiseen, Kari Uotila kysyi.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen huomautti, että ensi vuoden budjetti sisältää edelleen kolme miljardia euroa alijäämää.

– Jos tämä miljardi, mihin täällä viittasitte, kohdennettaisiin muihin käyttötarkoituksiin, se tarkoittaisi neljän miljardin lainanottoa, ja se ei ole kestävää talouspolitiikkaa. Siinä mielessä hallitus tekee nyt aivan oikeaa talouspolitiikkaa, koska pyritään eroon alijäämästä ja myös vähentämään sitä lainan määrää tulevina vuosina, Kalle Jokinen sanoi.

Sdp:n Pia Viitasen mukaan ydinkysymys on, että ”nyt kun kasvu kiihtyy ja maailmalta tulee vetoapua, niin sen kasvun on kuuluttava kaikille”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt