Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ben Zyskowicz: Jos nyt viivytellään, uhraamme tärkeimmän

Kansanedustajan mukaan valmiuslaki ”ei ole mikään mörkö”.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kehottaa hallitusta ja oppositiota päättämään yhdessä valmiuslain käyttöönotosta koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Hän hämmästelee, miksi perustuslakivaliokunta, oikeusministeriö, media ja osa oikeusoppineista pitävät kiinni näkemyksestä, jonka mukaan valmiuslakia voi käyttää vasta aivan viimesijaisena keinona.

– Tarkoittaako se, että meidän pitää ensin ottaa lapset pois kouluista ja päiväkodeista, meidän pitää ensin säätää maskipakko ja niin edelleen. Ei valmiuslaki ole mikään mörkö, eikä se mahdollista mielivaltaa, Ben Zyskowicz sanoo Verkkouutisten BenTV:ssä.

Kansanedustaja huomauttaa, että nykyisten tartuntamäärien valossa sairaanhoidon tarve voi kasvaa huomattavasti kahden tai kolmen viikon päästä. Valmiuslaista tulisi päättää ennen kuin tilanne pääsee kärjistymään.

– Ei varmuuden vuoksi, mutta ennakoivasti, Zyskowicz jatkaa.

Arvostelijoiden mukaan valmiuslain käyttäminen tarkoittaisi perusoikeuksiin puuttumista.

– Tärkein ihmisen perusoikeus on oikeus elämään ja terveyteen. Ja jos tässä viivytellään, niin suojellessamme jotain muita perusoikeuksia me uhraamme tämän kaikesta tärkeimmän, Ben Zyskowicz sanoo.

– Sama koskee myös tartuntatautilakia, jossa on ollut hirveitä ongelmia, että sen uudistamista on saatu eteenpäin, koska välttämättömyyskriteeri on nostettu niin korkeaksi.

Hän viittaa HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen arvioon, jonka mukaan tartuntatautilaki on tarkoitettu ennaltaehkäisemään vaarallisen tartuntataudin leviämistä.

– Sitä siis voi ja tulee käyttää ennakollisesti. Välttämättömyyskriteeri ei saa olla viritetty niin, että vasta sitten, kun on tapahtunut kauheita, voidaan sitä uudistaa ja paremmin käyttää, Ben Zyskowicz toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt