Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ben Zyskowicz: SDP:n mielestä 20 euroa turvaa on työtä tärkeämpi

SDP:n Pia Viitasen mielestä kokoomuspolitiikan tulokset nähtiin jo.

Eduskunnan täysistunnossa tiistaina SDP:n Pia Viitanen sanoi olevansa järkyttynyt jo tehtyään pintapuolisia raapaisuja kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin.

– Ihan kuin emme olisi viimeisen neljän vuoden aikana tarpeeksi nähneet, mitä kokoomuslainen politiikka toi pienituloisten eläkkeensaajien arkeen, mitä se toi pienituloisille lapsiperheille, mitä se toi työttömille, mitä se toi oikeastaan heikompiosaisille. Se toi leikkauksia leikkauksien jälkeen, se toi aitoja toimeentulo-ongelmia, Pia Viitanen sanoi.

– Ihan oikeasti, miettikää niitä ihmisiä, ketkä ovat tässä neljä vuotta katselleet tätä leikkauspolitiikkaa. Heiltäkö pitäisi edelleen leikata työttömyysturvaa, heiltäkö pitäisi leikata asumistukea, heiltäkö pitäisi leikata toimeentulotukea, niin kuin kokoomus haluaa, yhteensä 600 miljoonaa?

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan ”kyllä, suunta on sillä tavoin muuttunut, että viime vaalikaudella työllisyyttä parannettiin”.

– (Nykyinen Antti Rinteen) Hallitus tekee hyviä satsauksia erilaisiin hyviin asioihin, mutta hallitus ei rahoita näitä satsauksiaan työllisyyden parantumisella, se rahoittaa ne velkaantumisella, ja tämä velkaantuminen tarkoittaa lapsiltamme leikkaamista.

– Kun otetaan huomioon, miten ikäluokat ovat pienentyneet, että tämän päivän syntyvyystilastot ovat suorastaan katastrofaalisia, niin nämä entistä pienemmät ikäluokat sitten saavat meiltä velkamme, meidän ottaman velan hartioilleen, ja tietysti kaikki ne hoiva- ja hoitomenot, jotka me suuremmat ikäluokat tulemme aikanaan aiheuttamaan.

Zyskowicz totesi Viitasen kysyneen, mitä edellinen hallitus antoi työttömille ja lapsiperheille.

– Edellinen hallitus antoi työttömille työtä. 140 000 ihmistä sai työtä, Ben Zyskowicz vastasi.

– Demareiden mielestä se, että työtön saa työtä, ei ole minkään arvoista, mutta jos työtön saa 20 euroa lisää työttömyysturvaansa, niin se vasta on hieno juttu. Ja mitä annettiin lapsiperheille? No, lapsiperheiden isät ja äidit saivat työtä.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo puhui samansuuntaisesti tiistaina puolueensa vaihtoehtobudjetin yhteydessä todetessaan, että ”haluamme että ihmiset saavat mieluummin töitä kuin työttömyyskorvausta”.

Ben Zyskowicz huomautti, että työttömyysturvan korottaminen myös pahentaa tai ei ainakaan kohenna kannustinloukkua eli tilannetta, jossa työnteko ei aina kannata.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt