Verkkouutiset

Ben Zyskowicz: Onko muka reilua verrata opiskelijoita aidosti vähäosaisiin?

Kansanedustaja antaa kovaa kritiikkiä opiskelijoiden edunvalvontajärjestöille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) arvostelee Verkkouutisten BenTV-videoblogissaan opiskelijoiden edunvalvontajärjestöjä.

– On totta, että hallitus on leikannut tällä vaalikaudella – ja itse asiassa edelliselläkin vaalikaudella – opiskelijoiden opintososiaalisista etuuksista, ja se on mielestäni ihan oikein. Samalla on leikattu myös aidosti köyhien, sairaiden, vähäosaisten ja pienituloisten ihmisten etuuksista, Ben Zyskowicz sanoo.

Hänen mielestään Suomessa on edelleen ”erinomaisen opiskelijaystävällinen järjestelmä”. Zyskowicz nostaa muun muassa esiin sen, että opinnot ovat Suomessa ilmaisia. Myös opintotuki on hänen mukaansa meillä maailman kärkeä.

– Kuitenkin opiskelijajärjestöt jatkuvasti valittavat, vaativat, ja marmattavat ja esittävät väitteitä, joita en hyväksy.

– Ensinnäkin sanotaan, että opiskelijat ovat tämän yhteiskunnan vähäosaisimpia ja ainoa yhteiskuntaryhmä, jonka perusturva perustuu lainanottoon. Onko todella reilua verrata opiskelijoita tämän yhteiskunnan aidosti vähäosaisiin, kuten pitkäaikaistyöttömiin tai syntymästään saakka vammautuneisiin, koko ikänsä sairastaviin ihmisiin?

– Onko se reilua kun muistetaan, että opiskelijat kuitenkin opiskellessaan panostavat nimenomaan itseensä? Kun opiskelette, se tarkoittaa sitä, että teidän työllistymisennuste on parempi kuin jos jättäisitte opiskelematta. Eli saaatte paremmin ja helpommin töitä.

Zyskowiczin mukaan opiskelemalla myös työn mielekkyys ja palkka paranevat.

– Näin ollen, kun opiskelu on nimenomaan panostus teidän itsenne hyväksi, vaikka yhteiskuntakin toki hyötyy, niin eikö se ole aivan oikein, että merkittävän osan opintoaikaisesta toimeentulostanne itse rahoitatte opintolainaa ottamalla, jonka takaisinmaksuun yhteiskunta taas antaa omaa tukeaan?

Zyskowicz muistuttaa myös, että opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin ja veronmaksajat antavat opiskelijoiden asumisen tukemiseen kymmeniä miljoonia euroja lisärahaa.

– Eikö kautta opiskelijajärjestöjen kuulu hirveä marmatus ja valitus siitä, että ei sitten kuitenkaa nytkään muka riittävästi opiskelijoiden asumista kuitenkaan tueta.

– Itse olen sitä mieltä, että kun opiskelijat protestoivat koulutussäästöistä, he ovat oikealla asialla. Sieltä on liikaakin leikattu ja onneksi tilanne on muuttunut jo parempaan suuntaan.

– Mutta nämä jatkuvat valitukset opintorahan säästöistä ja opintotuen ehdoista, niin sitä minun on vaikea hyväksyä.

Zyskowicz ihmettelee myös valitusta siitä, että yhdessä asuvien avopuolisoiden tulot lasketaan asumistukea myönnettäessä yhteen. Näin esimerkiksi työssäkäyvän puolisonsa kanssa asuva opiskelija voi jäädä ilman asumistukea.

– On se niin väärin, että opiskelija ei saakaan yhteiskunnalta, veronmaksajilta tukea asumiseensa, vaan oletetaan, että se työssäkäyvä puoliso huolehtii niistä asumiskustannuksista. No onko se muka väärin? Jos sillä puolisolla on hyvä liksa, niin eikö se liksa ole tarkoitettu myös oman puolison elättämiseen, eikä niin, että se kaikki on tarkoitettu vaan itselle, että voi rällätä niillä rahoilla.

– Totta kai ne on tarkoitettu myös lähimmäisten eli puolison hyväksi, eikä ole mitään valittamista siinä, että itse jää ilman asumistukea, jos puolison tulot ovat riittävät asumiskustannusten ja muunkin elämisen rahoittamiseen, Zyskowicz sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)