X
SULJE MAINOS
Ben Zyskowicz. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ben Zyskowicz: Miksi tämä on Suomessa niin hankalaa?

Koronapassin käytön laajentamisessa voi kestää kuukausia.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ihmettelee koronapassin käyttöönottoon liittyneitä viivästyksiä ja puutteita.

Uudistus saatiin Suomessa voimaan vasta lokakuun puolivälissä, vaikka oppositiosta asiaa ehdotettiin jo keväällä. Lainsäädäntöön liittyvät puutteet ovat rajoittaneet uuden työkalun käyttöä, mikä johti osaltaan myös Linnan juhlien perumiseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on ilmoittanut valmistelevansa koronapassin käytön laajentamista myös tilanteisiin, joissa toimijaan ei kohdistuisi rajoituksia. Sitä voisi tällöin käyttää itsenäisenä toimenpiteenä eikä vain keinona välttää olemassaolevia rajoituksia. Muutokset saadaan luultavasti voimaan vasta tammikuussa tai myöhemmin.

Ben Zyskowiczin mukaan työkalu voisi olla hyödyllinen esimerkiksi konserttijärjestäjille ja työnantajille, jotka suunnittelevat tapahtumia toimitiloissaan.

– Yrittäjä, jonka yhtiössä on vaikka 60 henkilöä töissä, voisi päättää, että firman tiloissa pidetään pikkujoulut. Ja että sinne pääsee vain koronapassilla, koska hän haluaa huolehtia työntekijöiden terveysturvallisuudesta. Tämähän tarkoittaisi ehkä sitä, että kaksi tai kolme työntekijää ei voisi osallistua, koska heillä ei ole koronatodistusta, mutta kaikki muut voisivat, Zyskowicz toteaa Verkkouutisten BenTV:ssä.

Hän kehottaa ”kapinaan” eli soveltamaan työkalua jo ennen muutosten etenemistä.

– Ei odoteta sitä, että sosiaali- ja terveysministeriö ja sen käyttämät perustuslakiasiantuntijat pähkäilevät taas, että voisikohan näin mennä tekemään. Vai että onko se vastoin perustuslakia, kansainvälistä oikeutta ja yhdenvertaisuutta, vaan mennään ja tehdään, Ben Zyskowicz toteaa.

– Ei se ole missään muuallakaan Euroopassa vastoin kansainvälistä oikeutta tai perustuslakia. Mikä siinä on, että Suomessa nämä ovat niin hankalia – täällä pidetään oikeustieteen seminaaria, kun pitäisi jo edetä. Joudumme odottamaan taas kuukausia, että koronapassia saadaan laajennettua, Zyskowicz jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt