Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ben Zyskowicz: Miksi ay-liike ryhtyi jarrumieheksi?

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan työttömyysturvan uudistaminen tukisi heikompiosaisia.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) arvostelee ay-liikkeen näkemyksiä työttömyysturvasta. Hänen mukaansa kokoomuksen aloite ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamisesta kaikille riippumatta kassan jäsenyydestä on oikeudenmukainen.

– Kokoomuksen aloitetta tuki maikkarin tentissä kaikki suomalaiset puolueet. Jarrumiehen roolin on ottanut ay-liike, miksi? kysyy Zyskowicz Verkkouutisten BenTV:ssä.

Vastaus on Zyskowiczin mukaan ilmeinen: kansalaiset liittyvät ammattiliittoihin hänen mukaansa lähinnä siksi, että ajattelevat jäsenyyden takaavan ansiosidonnaisen työttömyysturvan, vaikka tosiasiassa pelkkä työttömyyskassan jäsenyys ilman ammattiliiton jäsenyyttä takaa turvan.

Zyskowicz huomauttaa, että turvan ulottaminen myös kassaan kuulumattomille olisi oikeudenmukaista jo siksikin, että kassat rahoittavat vain murto-osan turvasta. Valtaosa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta rahoitetaan kaikkien kukkarosta verovaroin. Zyskowiczin mukaan turvan takaaminen kaikille auttaisi kaikista heikompiosaisia työttömiä – niitä, jotka eivät ole liittyneet edes kassaan ja joutuvat täten perusturvan varaan. Ay-liikkeessä puolestaan epäillään, että uudistuksella pyritään leikkaamaan työttömyysturvan tasoa ja heikentämään ay-liikkeen asemaa.

Zyskowicz lähettää terveisiä myös keskustan puheenjohtajaksi pyrkivälle Annika Saarikolle, joka on puolustanut keskustan pysymistä Sanna Marinin kansanrintamhallituksessa. Zyskowicz pitää hallituksessa pysymistä itsepetoksena, koska keskustan kynnyskysymyksistä vain yksi on täyttymässä: maakuntahallinto. Talouteen liittyvät kynnyskysymykset ovat murentuneeet koronan myötä.

– Vai luuleeko joku, että hallitus edelleen pyrkii julkisen talouden tasapainoon vuonna 2023, ja luuleeko joku, että hallitus pyrkii 75 prosentin työllisyysasteeseen 2023 mennessä vai luuleeko joku, että hallitus aikoo tarkastella budjettiriihessä menopäätöksiä, kun 30 000 uutta työpaikkaa ei onnistuta saavuttamaan, Zyskowicz kysyy ja arvioi, että juuri ”vasemmistohallituksessa” jatkaminen syö keskustan kannatusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt