X
SULJE MAINOS
Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ben Zyskowicz: Mikä maa uhkaa sodalla keskellä Eurooppaa?

Kansanedustaja kysyy painajaisskenaarion paluun aiheuttajaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz puhui eduskunnassa, jossa käsiteltiin valtioneuvoston puolustusselontekoa. Zyskowicz siteerasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin sanoneen viime viikolla Tukholmassa, että ”sotilaallisen yhteenoton painajaisskenaario on palaamassa Eurooppaan”.

– Totta, mutta kuka on aiheuttanut tämän tilanteen? Mikä maa ylläpitää ja kiristää jännitystä Ukrainan rajalla keskittämällä sinne ennennäkemättömän määrän sotajoukkoja ja aseistusta ja lähes uhkaamalla sodalla keskellä Eurooppaa? Venäjä, Ben Zyskowicz sanoi.

Hän jatkoi samalla teemalla:

– Mikä maa miehittää vastoin kaikkia keskeisiä kansainvälisiä sopimuksia Krimin niemimaan ja liitti sen laittomasti itseensä? Venäjä.

– Mikä maa loukkaa naapurimaansa suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta ylläpitämällä sotaa Itä-Ukrainassa? Venäjä.

– Mikä maa surmaa yksittäisiä ihmisiä Euroopassa kielletyllä kemiallisella aseella? Venäjä. Mikä maa tukee Valko-Venäjän diktaattoria, kun hän yrittää painostaa naapurimaitaan ja Euroopan unionia käyttämällä siirtolaisia häikäilemättömästi hyväkseen? Venäjä. Aivan, toden totta: Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Kansanedustajan mukaan listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

– Kaiken tämän valossa Lavrovin puheet Tukholmassa ja Venäjän muutkin viimeaikaiset esiintymiset ovat irvokasta propagandaa, Zyskowicz totesi.

Hän ihmetteli, miksi Venäjä toimii näin.

– Venäjän johdon motiiveista on vaikea saada selvää, mutta itse uskon, että kyseessä on oman vallan pönkittäminen. Siihen sopii hyvin, että lietsotaan kansalliskiihkoa ja annetaan ymmärtää, että eletään sellaisen uhan alla, että pahantahtoiset ulkovallat uhkaavat maata. Silloin kansalaisille ei ehkä ole niin väliä, vaikka elintaso ei nouse ja vaikka niin sanotut sisäiset viholliset kuristetaan lähes sananmukaisesti hengiltä, edustaja arveli.

Ben Zyskowicz huomautti kaikesta sanomastaan huolimatta kannattavansa hyvien poliittisten ja taloudellisten suhteiden ylläpitämistä Venäjään.

– Ymmärrän ja hyväksyn tietenkin sen, että valtiojohto ja diplomaatit puhuvat Venäjästä aivan eri tavalla, diplomatian kielellä, kuin minä tässä. Eron Neuvostoliiton ja suomettumisen aikaan on kuitenkin oltava juuri siinä, että meidän muiden, rivipoliitikkojen, median, kansalaisjärjestöjen, tieteen ja tutkimuksen, kouluopetuksen ja niin edelleen, on puhuttava totta Venäjän asioista. Siksikin tämä puhe.

Mitä lännen sitten tulee tehdä Venäjän uhittelun edessä? Zyskowicz vastasi omaan kysymykseensä näin:

– Keskustelut ja dialogi ovat aina paikallaan, sitä nyt tarvitaan. Konfliktin kärjistymistä on pyrittävä välttämään. Samalla on selvää, että Venäjän vaatimukseen Euroopan jaosta etupiireihin ei tule suostua. Länsivallat antoivat Hitlerille periksi Münchenissä vuonna 1938. Tiedämme, mitä siitä seurasi.